Uzgoj ptica je višedecenijski hobi Besima Gubelića iz Sanskog Mosta: Od tih divnih, pernatih stvorenja čovjek može puno naučiti

Da bi se čovjek bavio ovim hobijem mora bezrezervno voljeti životinje, a kada ih zavoli i upozna shvati koliko se mnogo toga može od njih naučiti

U srcu Sanskog Mosta svako jutro ptičiji poj budi stanovnike ovog grada na devet rijeka. U velikom golubnjaku guguču razne vrste golubova, a iz prostorija, u kojima su smješteni  kanarinci i duge ptice pjevačice oglašava se čudesno lijepa pjesma.

Životinjsko carstvo, kojeg čine i druge vrste tih divnih pernatih stvorenja, vlasništvo je Sanjanina Besima Gubelića koji skoro pet decenija gaji ljubav prema pticama.  Ovaj strastveni „ptičar“ kaže:

– Ptice me odmaraju i opuštaju, uživam da ih posmatram, osjetim povezanost s njima kada slete i jedu iz ruke. Od malih nogu sam vezan za ovaj moj najdraži i najvažniji hobi!

 Životinjsko carstvo

U Besimovom golubarniku ima više od stotinu golubova različitih vrsta. Bogato jato čine staroholandski kapucineri, lepezaneri, gušani, travnički visokoletači, prevrtači, njemački dobošari i pismonoše. Golubar veli:

– Posebno sam ponosan na svoje kapucinere, s obzirom na to da sam jedini golubar u Sanskom Mostu koji ih uzgaja, ali svaki su moji mjezimci, pa i moje supruge koja je zavoljela ovaj hobi i koja mi je u ovom poslu desna ruka. Izuzev ovih ptica zajedno brinemo i o kanarincima, ukrasnoj peradi, kokama, zečevima i drugim životinjama.

 Zaljubljeni prevrtač

Pa ipak, Besimovi golubovi zavrjeđuju posebnu i upotpunjenu priču. Ovaj zaljubljenik prirode i lova, u kojeg odlazi sa tri lovačka kera, kazuje:

– Svaka vrsta goluba po nečemu je posebna. Visokoletači dosežu visine koje drugi golubovi ne mogu, lepezaneri i gušani se razmeću svojim izgledom, pismonoše imaju neobičnu moć navigacije. Prevrtači su toliko zaljubljeni u svoje letačke sposobnosti da se često zaborave i stradaju usljed udarca u drvo ili krov neke kuće.

Da bi se čovjek bavio ovim hobijem mora bezrezervno voliti životinje, a kada ih zavoli i upozna shvati koliko se mnogo toga može od njih naučiti.

Pripitomio sovu

Ovaj sanski strastveni zaljubljenik u ptice s ponosom ističe kako je uspio pripitomiti sovu ušaru. Ispričao je:

– Našao sam je ranjenu u lovu, donio kući i izliječio. Vremenom se navikla na mene, sleti na moju ruku i tako jede. Najviše voli svježe meso, a glodari su joj posebna poslastica.

 

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba