Uz zeleni čaj smršajte rekordnom brzinom

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv viška kilograma i čišćenja organizma. Čaj sadrži antioksidante katehine kojih najviše ima u zelenom i belom, manje u oolong, a najmanje u crnom čaju. Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog napitka.

Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva. Dodatno, čak i pri ishrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG -a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne težine.

Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, naročito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima. Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je djelotvoran i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih stvari iz organizma.

Katehini

iz čaja nisu stabilni u nekiselom okruženju kakav je npr. u crevima. Zbog toga se tokom varenja izgubi oko 80 posto katehina, međutim, istraživanja su pokazala da gubitke možemo smanjiti tako što začinimo čaj sokom od narandže, limuna, grejpa ili limete.

Sastojci za 1 napitak:

1 kašičica zelenog čaja

komadić đumbira kockica veličine 1×1 cm

2 kašike soka od limuna

Priprema:

Skuhati 1,5 dl vode pa pustiti da se ohladi na 80 stepeni pa vodom preliti kašičicu zelenog čaja i izrendan đumbir. Pustiti da odstoji 2 do 3 minuta pa tečnost procijediti. Kad se malo ohladi dodati 2 kašike limunovog soka.

Komentari

komentara