Uz vojnu dijetu izgubite do četiri kilograma za samo tri dana

Vojna dijeta (Military Diet) popularna je među osobama koje žele izgubiti više kilograma u kratkom vremenskom periodu. Riječ je o načinu prehrane temeljenom na malim obrocima koji su osmišljeni da sagore višak masnoće, ubrzaju rad metabolizma i da s njima izgubite do četiri kilograma u svega 3 dana.

Ime je dobila jer je riječ o strogom i discipliniranom načinu prehrane, a sadrži namirnice koje se nekad mogu naći u borbenim paktima hrane za vojsku, kao što su krekeri ili konzervirana tuna. Ipak, niti jedna vojska službeno ne podržava ovakav načine prehrane, a nije poznato ni tko je njen autor.

Gubitak kilograma je moguć jer se svakoga dana unosi do 1000 kalorija što je znatno niže od prosjeka koje bi žena trebala konzumirati čak i ako je na dijeti.

Ova se dijeta provodi svega tri dana u sedmici. Nakon toga treba napraviti pauzu od četiri dana unutar kojih se preporučuje jesti otprilike 1500 kalorija u danu, pa vojnu dijetu možete ponoviti ako imate još kilograma za izgubiti.

Ovaj način prehrane ne preporučuje se na duži vremenski period, a osmišljen je kako bi smršavili u “hitnim” slučajevima – kad trebate uskočiti u haljinu za neko važno događanje ili slično.

PRIMJER TRODNEVNOG JELOVNIKA:
PRVI DAN
DORUČAK
½ grejpa
1 kriška tosta
2 kašike maslaca od kikirikija
1 šoljica kafe ili čaja

RUČAK
115 grama tune
1 kriška tosta
1 šoljica kafe ili čaja

VEČERA
85 grama kuhanog mesa po želji
150 grama kuhanih mahuna
½ banane
1 manja jabuka
1 kuglica sladoleda od vanilije

DRUGI DAN
DORUČAK
1 jaje
1 kriška tosta
½ banane

RUČAK
200 grama svježeg sira
1 tvrdo kuhano jaje
5 mala krekera

VEČERA:
2 hrenovke
175 grama kuhane brokule
25 grama mrkve
½ banane

TREĆI DAN
DORUČAK
5 krekera
1 kriška tvrdog sira (npr. Gauda)
1 manja jabuka

RUČAK:
1 tvrdo kuhano jaje
1 kriška tosta

VEČERA
230 grama tune
½ banane
1 kuglica sladoleda od vanilije

Svakoga dana treba popiti barem dvije litre obične vode, a kafa i čaj su dozvoljeni samo ako se konzumiraju bez šećera, mlijeka ili alternativnih zaslađivača. Ispijanje alkohola u vrijeme držanja vojne dijete je zabranjeno. Povrh svega preporučuje se da osobe pješače barem 30 minuta dnevno.