Uz ove napitke kilogrami će se topiti i dok spavate

Dobar san je uvijek potreban da biste se sutradan osjećali opušteno i raspoloženo. Pored toga, njegov nedostatak povezan je sa debljanjem – kada smo umorni, brzina metabolizma opada u pokušaju da tijelo uštedi što više energije koju ima, dok nivo insulina naglo raste, što dovodi do gladi. Kao što vidite, kada želite da smršate, važno je voditi računa o kvalitetu svog sna.

Pića koja vam predlažemo ne samo da će vam osigurati bolji san, već će vam pomoći u naporima da izgubite kilograme.

 

Mlijeko

Ako želite da spavate kao beba, možda ćete morati da slijedite njihove prehrambene navike. Šolja vrućeg (ili ledenog, temperatura zavisi od vas) mlijeka neposredno prije spavanja opušta vas i dovodi u režim odmora zahvaljujući kalcijumu i triptofanu koji sadrži. Na ovaj način je veća vjerovatnoća da ćete uživati u osmočasovnom snu, što će zauzvrat učiniti da se sljedećeg dana osjećate manje gladnim – i tako vam pomoći da vjerno slijedite svoju ishranu. U stvari, ako vježbate, proteini iz mleka su neophodni za vaš mišićni sistem.

Kamilica

Ne sadrži kofein dok podiže nivo glicina u tijelu, neurotransmitera koji djeluje umirujuće i zbog toga vas smiruje i opušta. Pored toga, istraživanje je otkrilo da kamilica poboljšava kontrolu glukoze u krvi, što je neophodno ako želite da smršate.

 

Sok od grožđa

Mala čaša 100% soka od grožđa prije spavanja pomoći će vam da sagorite masti tokom sna. Istraživanje je pokazalo da jednostavni ugljeni hidrati koje sadrži mobilišu sekreciju insulina, čime se uravnotežuju cirkadijski ritmovi tijela (tj. vaš biološki sat), regulišući tako pravilno funkcionisanje metabolizma. I ne samo to: grožđe je bogato antioksidantima koji pretvaraju bijelu masnoću (ono što tijelo skladišti) u smeđu masnoću (ono što tijelo koristi kao energiju za svoje potrebe).

Sojino mleko

Veoma je bogato triptofanom, aminokiselinom koja smanjuje nivo kortizola u krvi, pomažući tako sagorijevanju masti umjesto da je skladišti. Čak i ako se vaš metabolizam uspori tokom spavanja, on i dalje obrađuje protein koji dobijate pijenjem sojinog mlijeka, koji ima slično dejstvo kao melatonin – hormon koji vas uvodi u duboki san.

 

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni napitak bogat probiotikom povećava dragocjene bakterije u crijevnoj flori, pomaže varenju i apsorpciji vitamina i minerala. Pored toga, poboljšava kvalitet spavanja i vaše performanse u teretani sljedećeg dana.