Uz ova tri sastojka vaše kućno cvijeće više neće venuti

Održavanje kućnog cvijeća lijepim i zdravim tokom cijele godine nije nimalo lak zadatak.


Ovo je naročito zahtijevno sada u ovom zimskom periodu kada biljke treba posebno pripremiti na nešto malo drugačije temperature kao i grijanje prostorija. Bez obzira o kojoj vrsti biljaka se radi, uvijek moraju biti zadovoljena tri osnovna uslova vegetacije: voda, svjetlost i vazduh u prostoriji.

Biljke treba držati dalje od izvora toplote. Idealna temperatura za kućno cvijeće je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Da bi bilje imalo dovoljno prirodne svjetlosti, treba ih držitati blizu prozora ili balkona. Učestalost zalijevanja zavisi od vrste biljaka, ali ih u pravilu treba zalijevati ujutru i nikada hladnom vodom. Najbolje ih je zalijevati kišnicom ili odstojalom prokuhanom vodom sobne temperature.

Ukoliko je vaše cvijeće beživotno, listovi mu opadaju ili žute, ovdje je recept kojim ga možete vratiti u život. Ono što će vam biti potrebno su:

– Kora od jedne banane
– Jedna kašika mljevene kafe
– Ljuska od jednog jajeta

Priprema:

Sve sastojke (koru banane, ljusku jajeta i kašiku mljevene kafe) ubacite u blender i prelijte jedno litrom hladne vode. Trebate sve dobro izmiksati. Smjesu koju ste dobili treba kašikom posuti po biljci. Rezultati će vas oduševiti.