Uz jednostavan trik s kašikom i tabljom provjerite spavate li dovoljno

Svaka odrasla osoba treba dnevno od sedam do devet sati neprekidnog sna, a spavate li dovoljno po noći možete provjeriti jednostavnim testom…

Dovoljno sna ključno je za čovjekovo zdravlje i funkcioniranje. Svaka odrasla osoba treba dnevno od sedam do devet sati neprekidnog sna, a spavate li dovoljno po noći možete provjeriti jednostavnim testom. Sve što je potrebno jest popodne otići u spavaću sobu i pokušati zaspati. Sa sobom trebate ponijeti i kašiku i metalni pladanj. Pitate se što će vam to?

Naime, kada legnete, u jednoj ruci trebate držati kašiku, ali tako da ruku stavite izvan kreveta, točno iznad pladnja koji ste stavili na pod. Pogledajte na sat, zatvorite oči i pokušajte zaspati. Kada zaspite, kašika će vam ispasti iz ruke i udarac od metalni pladanj trebao bi vas probuditi. Tada pogledajte na sat i izračunajte koliko vam je bilo potrebno da utonete u san.

“Ako zaspite nakon 15 minuta, dobro ste i ne nedostaje vam sna. Ako zaspite nakon 10 minuta znači da vam manjka sna, ali nije toliko zabrinjavajuće, a ako zaspite u roku od pet minuta ili manje znači da patite od ozbiljnog nedostatka sna”, pojasnio je stručnjak za nesanicu dr. Michael Mosley.