Uvrstite ih u jelovnik: Ove namirnice su bogate cinkom

Cink je važan sastojak u funkciji organizma. Studije su pokazale da cink pomaže u razvijanju imunog sistema, asistira u zacijeljivanju rana i razvoju DNA. Najbolji izvori hrane bogate cinkom su:

– Leća
Jedna šolja kuhane leće daje 20 posto dnevne doze cinka. Dobar su izvor vlakana i proteina na biljnoj bazi. Leće se koriste kao zamjena u raznim jelima od mesa. Možete ih koristiti kao dodatak pasti ili dresingu kao i zamjenu za meso koje dolazi u tortilji.

– Sjeme konoplje
Dvije kašike sjemenki konoplje obezbjeđuje 20 posto dnevne doze cinka. Može se dodavati u frape za zdrave masti, protein i vlakna. Možete ga koristiti kao zamjenu za orahe u domaći pesto ako ste alergični na orašaste plodove.

– Tamna čokolada
30 grama čokolade (70 do 80 posto kakaa) ima više od 8 posto dnevne doze cinka. Što je tamnija čokolada, to je veći nivo cinka.

– Sjeme tikve
Tikva je dobar izvor cinka sa oko 8 miligrama cinka u obroku od 100 grama. Lako se dodaje kaši sa žitaricama, pahuljicama te je dobar izvor proteina na biljnoj bazi i vlakana.

– Sir
Oko 100 grama sira sadrži 28 posto dnevnog unosa cinka. Možete ga miješati sa voćem ili povrćem, dodati u neku salatu ili sendvič.

– Jaja
Kuhana jaja, omlet, kajgana su jedan od mnogih načina za pripremu jaja koja imaju veliki nivo proteina i cinka. Jedno veliko jaje sadrži oko 5 posto dnevne doze cinka.