Uvijek vam je hladno bez obzira na godišnje doba? EVO I ZAŠTO

Uvijek vam je hladno i ne ovisi o godišnjem dobu? Ova nam je tema veoma dobro poznata (dok sjedimo s termo čarapama na nogama), a sada znamo i da postoji pet različitih razloga zašto dolazi do kronične hladnoće.

Za početak, važno je znati da postoji znanstveni razlog zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima – “žene čuvaju više topline oko vitalnih organa”, navodi doktorica Roshini Raj, profesorica medicine na njujorškom fakultetu. Hladno vam može biti ako imate nisku razinu masnoća u tijelu, s obzirom na činjenicu da ste manje izolirani. Raj također ukazuje na umor i dehidraciju kao moguće krivce, ali i nedovoljno sna što vaš metabolizam i cirkulaciju krvi zapravo dodatno usporava. S druge strane, voda pomaže tijelu zadržati i otpuštati toplinu sporije, što pomaže u održavanju dosljedne temperature. Nedostatak vode može ostaviti osjećaj neugodne hladnoće.

“Ostali potencijalni razlozi za često drhtanje od hladnoće uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju ključnu ulogu u sposobnosti vašeg tijela da regulira temperaturu ili pak premalo aktivna štitnjača”, zaključuje Raj. Ona preporučuje posjet liječniku ako vam je hladno baš svaki dan kako bi se utvrdilo postoji li jednostavan način kako to promijeniti ili ako je to znak nekog problema kojemu je potrebno liječenje.

(Wall)