Utjecaj muzike na zdravlje i rad unutrašnjih organa: Srce njeguju zvuci gitare, jetra je zahvalna zvucima flaute!

Naučno je dokazano da zvukovi pojedinih instrumenata ili muzički žanrovi znatno oplemenjuju naše živote. Koliko je ugodnije kupanje uz maziku? Znate li koje organe mazi zvuk violine?

Muzikoterapija je oblast u koju se od doba Mocarta izuzetno ulaže, s obzirom da se njegova djela posebno koriste u terapeutske i preventivne svrhe. Može se reći da je on spiritus movens ovog čarobnog, moćnog i nadasve duhovnog pravca koji daje savršen doprinos harmoniji psihosomatskog jedinstva.

Kupanje u muzici

Doprinos  čuvanja  zdravlja i njegovanja unutrašnjeg  mira, kao i harmonije duša-um-tijelo daje i  kupanje u muzici. Ono  može biti od višestruke koristi. Ruselj Blavo, dr.med. nauka i rektor Akademije tdraicionalne medicine u Sankt Peterburgu istraživao je uzajamnu povezanost rada unutrašnjih organa i zvukova muzičkih instrumenata. Potvrdio je sledeće: pluća uživaju u zvukovima harfe i liječe se njenom čarobnom vibracijom. Ovo objašnjava i sve češće prisustvo svirača harfe u toku joga vježbanja, posebno i insistiranju na vježbama disanja.
Međutim, s obzirom na to da se glavno grudno limfno stablo (ductus thoracikus nalazi) u grudnom košu, zvuci ovog sofisticiranog žičanog intrumenta daće izuzetan doprinos, kako poboljšanju imuniteta, tako i protoku limfe kroz tijelo.

Ukoliko imate problem sa bronhijalnom astmom, bronhitisom, ako ste se fizički zatvorili i blokirali vaše disanje, isprobajte kupanje i udisanje zvukova harfe.

Gitara za zdravo srce

Srce njeguju zvuci gitare. Ima li nekoga ko se ne sjeća prve ljubavi, uz zvuke ovog instrumenta, sa pjesmama koje su zauvijek ostale zabilježene na vrhu Amorove strijele ciljajući u najtananiju metu? Možda će i uživanje u melodijama u kojima gitara dominira biti pravi potez pred odlazak na stresne poslovne sastanke ili ispit, uz primjenu terapije za srčane tegobe.

Bubrezi su osjetljivi na strah

Bubrezi su posebno zahvalni zvucima i vibraciji saksofona. Ako se vežemo za postavku istočnjačke medicine da dugovječnost i vitalnost zavise od zdravlja bubrega, jasno je koliko nas melodije u kojima dominira saksofon mogu revitalizovati.

U sinergiji emotivnog i tjelesnog sa postavkom izučavanja kroz medicinu „dalekog istoka“, bubrezi su posebno osjetljivi na strah bilo koje vrste. On posebno ugrožava njihov rad. Možda će baš zvuk ovog izuzetnog intrumenta uticati i na razvijanje jačine i prekanalisanje nesigurnosti i strahovanja u svoju suprotnost. Sigurno će imati i značajno mjesto u izbacivanju viška vode iz međućelijskog prostora, pa se preporučuje i kod tretmana limfne drenaže.

Koje organe mazi zvuk violine?

Žučna kesa uživa u zvucima oboe, a debelo crijevo usne harmonike. Tanko crijevo voli violinu. Upravo svirač ovog plemenitog i suptilnog gudačkog instrumenta u restoranima, tokom objedovanja, objašnjava koji značaj zvukovi i vibracija imaju na resorptivnu funkciju hranjivih materija iz tankog crijeva, što je i njegova osnovna uloga.
T

anko crijevo i srce su u istočnjačkog medicini energetski parnjaci i pripadaju elementu vatre, pa pored toga što violina podržava fiziologiju tankog crijeva, nježno mazi i srce, darujući trenutku, ambijentu posebnu emotivnu notu.

Jetra, pankreas, želudac, kičma

Želudac umivaju i  liječe klavijaturni instrumenti.  Možda se jutarnji sati mogu okupati kompozicijama piana i samim tim odagnati nervoza koju budi nemiran želudac, poraditi na unutrašnjem miru.

Jetra je zahvalna zvucima flaute. Naša centralna laboratorija uživa u njenoj vibraciji, ali isto tako i recikliranje ljutnje i besa kroz ovaj duvački intrument u kreativniju i konstruktivniju emociju i stanje.

Pankreas osvježava truba. Preporuka ,kako u preventivi, tako i u lečenju dijabetesa je da se prepustite muzici, na našim prostorima i te kako voljenog intrumenta. Ako se sve to začini i sa malo plesa, pesmom, radošću, ima li boljeg recepta za relaksaciju?

Kičmeni stub uživa u vibraciji bubnja, pa se terapije masažom, vježbanjem, plivanjem mogu obogatiti i efekat intenzivirati zvucima bubnjeva.

Peđa Filipović