UŠTEDITE: KORISNI SAVJETI UZ KOJE ĆETE SMANJITI RAČUN ZA STRUJU

Elektronički uređaji koji su uključeni u struju, a ne koriste se (poput ugašenog televizora) troše 15% njihove ukupne potrošnje.

Potrošnja na ovaj način može dodati i do 10% potrošnje kućanstva. Ako se koriste kablovi s prekidačem za potpuno odvajanje struje, možemo smanjiti potrošnju za 39 kg CO2 godišnje.

Ako želite uštedjeti onda svakako izdvojite novac na dobar i učinkovit uređaj. Nakon deset godina korištenja učinkovitog uređaja mogli biste uštedjeti 74,7% ukupne potrošnje električne energije. Osim toga, jako je važno na pametan način koristiti uređaje.

Naprimjer, nemojte otvarati frižider ako nije potrebno (posebno ako idete provjeriti šta ima u njemu), piše 24sata.hr. Vrlo često znamo pronaći punjače koji su uključeni u struju, a niti jedan uređaj se na njemu ne puni. Zapamtite da punjač troši čak i ako nije spojen na telefon. Isključite punjač iz napajanja kada ga ne koristite.

Ako peglate odjeću nikako ne ostavljajte peglu uključenu. Pokušajte peglati veću količinu odjeće i isključite je ako je ne koristite. Kod pranja veša u veš mašini, gledajte da bubanj napunite do kraja. Samim time manje ćete je koristiti i uštedjeti energiju.