“Uspavana ljepotica” Luisa Boll neprekido spava i po dvije sedmice

Luisa zbog ovog poremećaja propušta školu i satove plesa, a jednom prilikom prespavala je cijelo putovanje s porodicom na praznicima. Ona pati od sindroma Kleine-Levin, poznatog i kao “bolest uspavane ljepotice”. Osobe koje imaju tu bolest padaju u dubok san koji može trajati i do nekoliko sedmica.

Kako piše DailyMail a prenosi magazin Aura, Luisu Boll (15) porodica i prijatelji zovu “uspavana ljepotica”, ali njen život nije bajka. Ta tinejdžerica spava i po dvije sedmice zaredom jer pati od vrlo rijetkog poremećaja.
Luisa zbog toga propušta školu i satove plesa, a jednom prilikom prespavala je cijelo putovanje s porodicom na praznicima. Ona pati od sindroma Kleine-Levin, poznatog i kao “bolest uspavane ljepotice”. Osobe koje imaju tu bolest padaju u dubok san koji može trajati sedmicama.

Kod Luise se poremećaj prvi put pojavio 2008. godine, nakon što se oporavila od gripe.
– Imala je gripu sedam dana, ali je nikad nije dobro preležala. Kasnije smo saznali da je to bio početak razdoblja spavanja, koji dolazi prije dubokog sna – rekla je njena majka, dodajući da je zbog tog poremećaja njena kći djelovala kao potpuno drugačija osoba.

Doktori još ne znaju što uzrokuje taj nevjerovatno rijedak poremećaj, ali smatra se da je povezan s dijelom mozga koji nadzire apetit i san. Bolest je češća kod muškaraca nego kod žena i nestaje u odrasloj dobi, a pacijenti se obično oporave u potpunosti između razdoblja spavanja.

(dailymail.co.uk/aura.ba)