USKORO KONDOMI KOJI OTKRIVAJU DA LI IMATE SPOLNO PRENOSIVU BOLEST

Zelena boja kondoma pokazuje da partner boluje od hlamidije, žuta da ima herpes u intimnom predjelu, ljubičasta da je riječ o genitalnim bradavicama, a plavi insinuira sifilis.

 Grupa tinejdžera Nevton akademije iz Londona nedavno je napravila kondom koji svijetli i mijenja boju, ukoliko otkrije da li neko od partnera seksualnog odnosa boluje od polno prenosive bolesti. Oni su došli na ovu ideju kako bi povećali svijest ljudi o rastućem broju polno prenosivih bolesti, a projekat je osvojio glavnu nagradu na TeenTech konkursu.

Kondom koristi ugrađeni sloj molekula koji sijaju kada dođu u kontakt sa bakterijama i virusima, koji se najčešće vezuju za prenosive bolesti. Kondomi mijenjaju boju – zelena pokazuje da partner boluje od hlamidije, žuta da ima herpes u intimnom predjelu, ljubičasta da je riječ o genitalnim bradavicama, a plavi insinuira sifilis.

„Htjeli smo smo ljudima na vrijeme da ukažemo da boluju od navedenih bolesti, kako bi što prije reagovali i otišli ljekaru – rekao je 14-godišnji dizajner Danijel.

Ovaj izum se još ne može naći u prodavnicama, jer se čeka završni projekat, ali ako sve bude išlo po planu, uskoro će osvanuti na evropskom tržištu.