Uskoro ćemo svi biti kao doktor Dulitl: Komunicirat ćemo sa životinjama uz pomoć vještačke inteligencije?

Fantazije o komuniciranju sa životinjama postoje odavno, a najranije od kada se doktor Dulitl pre 50 godina prvi put pojavio u Holivudu. Stručnjaci sada vjeruju da bi to konačno moglo da postane stvarnost


To bi moglo biti postignuto pomoću vještačke inteligencije koja bi kreirala sisteme za prevođenje. Ti sistemi bi razumjeli šta životinje “govore” i šta misle o nama.

Sistem je analizirao 70 ljudskih jezika kako bi utvrdio model po kojem bi kompjuter mogao da prevodi ono o čemu se govori, a da ne poznaje jezik koji tumači.

Aza Raskin, kreator opcija i softvera koji se koriste širom svijeta, i Brit Selvitel, jedan od osnivača Twitter-a, sada pokušavaju da isti takav model primjene na tumačenje jezika životinja.

Među prvima koji će biti “podvrgnuti” takvom modelu biće kitovi, majmuni i slonovi. Tako bi sistemu trebalo da bude dodato preko 50.000 sati audio zapisa komunikacije koja se odvija između grbavih kitova, kao i zvučni zapisi sa jednog od najpopularnijih sastajališta slonova u Kongu.

Tako će sistem moći da uporedi komunikaciju između životinja sa komunikacijom među ljudima, kao i sa jezikom ljudi, čime bi se približili modernoj AI Rosetta Stone verziji, koja bi trebalo da dekodira šta životinje “govore”.