Usamljene vožnje noćnim cestama pretvaraju se u horor: Fantomske autostoperke izazivaju smrtonosne nesreće i ljepotom zavode vozače

Više od dvjestotinjak godina fantomski autostoperi vozače ostavljaju u čudu. Priče istraumiranih svjedoka uvijek imaju iste elemente. Pokupili bi stopera autom, a kada bi ih doveli na željenu destinaciju, i okrenuli se kako bi ih izvijestili da su stigli, taj stoper se više ne bi nalazio u autu – jednostavno bi nestao

U slučajevima kada putnik ne bi odmah nestao, ostavili bi neke svoje stvari ili posudili vozačeve kako bi se on kasnije vratio i saznao da se ne radi o običnom putniku kojeg je pokupio uz cestu. Osim što su nestajali kada bi ih vozač dovezao na željenu lokaciju, znali su nestajati i tokom vožnje, što bi šokirane vozače često natjeralo da izazovu smrtonosne saobraćajne nesreće.

Ponekad se fantomski autostoperi sa vozačima upuštaju u zanimljive razgovore, ali češće su šutljivi, a sve je veći broj ženskih stopera koje vrebaju usamljene vozače koji se vozaju sami.

 Smrtonosni duh časne sestre

U blizini austrijsko – njemačke granice veliki broj vozača je imalo priliku da se susretne sa misterioznom utvarom časne sestre koja vozače moli da je prevezu do najbližeg grada.

Nakon što bi vozači pristali i pustili je u auto, utvara bi počela sve brže i glasnije pričati sama sa sobom na latinskom jeziku.

Zatim bez ikakvog upozorenja, časna sestra bi nestala u mraku zadnjeg sjedišta bez ikakvog traga. Prema pisanju lokalnih medija, ova fantomska časna sestra je glavni krivac za fatalnu saobraćajnu nesreću koja se dogodila prije nekoliko godina, kada je vozač sletio sa ceste u provaliju, shvativši da je časna sestra koju je pustio u auto, iznenada i neobjašnjivo nestala sa zadnjeg sjedišta.

Nakon ovog tragičnog događaja, duh časne sestre se primirio na nekoliko mjeseci da bi se ponovo pojavio 2015. godine, kada se ponovo počela pojavljivati kraj puta, ali ovaj put nije čekala da joj neko stane  i pokupu već bi se jednostavno pojavila na suvozačevom sjedištu tokom vožnje. U ovakvim slučajevima, strah i izbezumljenost vozača ne treba posebno naglašavati, pa su saobraćajne nesreće izazvane fantomskim pojavama na austrijsko-njemačkoj granici postale učestala pojava.

U očajničkom pokušaju da spriječe masovnu histeriju među vozačima, austrijska policija je počela kažnjavati svakog ko je širio priče o duhu časne sestre.

 Fantomska proročica izazvala erupciju vuklana?

Motociklisti na širem području američkog sjeverozapada tokom osamdesetih godina prošlog vijeka redovno su se susretali sa duhom starije žene koji ih je čekao pored sporednih cesta i molio da se pokaju za svoje grijehe jer će se „Bog uskoro vratiti na Zemlju da kazni sve grešnike.“ Starica se obično pojavljivala u sitnim noćnim satima, a prema izjavama svjedoka, iznenada bi se pojavila iz šume pored puta u crnoj haljini i velikim krstom kojeg je grčevito držala u desnoj ruci. Koža lica joj je bila mrtvački bijela, skoro providna, a oči crne u kojima je nešto zlokobno sijalo.

Priča o fantomskoj starici koja pokušava spasiti ljudske duše se širila brzinom munje, a policija u lokalnom gradu Takomi je zaprimila najmanje dvadeset poziva o njenoj misterioznoj pojavi. Nakon velike medijske pompe i znatiželjnih istraživača paranormalnog koji su pokušali stupiti u kontakt sa duhom, fantomska starica se više nije pojavljivala na uobičajenom mjestu, već se preselila na područje obližnje vulkanske planine Sveta Helena.

Samo nekoliko sedmica nakon njenog posljednjeg upozorenja vozačima pored planinskih puteva Svete Helene, davno uspavani vulkan se probudio i iz sebe počeo izbacivati kilometre užarenog dima i lave koja je odnijela pedeset i sedam ljudskih života.

„Fantomska proročica“, kako su je prozvali lokalni mediji, više nikada nije viđena.

Crna ljepotica ulazi u auto, gata u dlan i – nestaje!

Fantomski autostoperi se ne pojavljuju isključivo pored izolovanih šumovitih puteva Amerike. U susjednoj Hrvatskoj pojavila se legenda o fantomskoj ženi očaravajuće ljepote koja stoji uz autoput na ulazu u tunel Učka, koji prolazi kroz planinsko područje na cesti Lupoglav – Matulji na sjeverozapadu Hrvatske.

S obzirom da njenoj crnoj kosi i nesvakodašnjoj ljepoti rijetko koji vozač može da odoli, bez razmišljanja je puštaju u auto a mlada ljepotica bi u znak zahvalnosti uzela muškarčevu ruku i gatala mu iz dlana. Susret vozača i fantomske ljepotice bi trajao koliko i vožnja kroz tunel, jer bi ljepotica isparila sa suvozačevog sjedišta čim bi auto izašlo na drugu stranu tunela.

Priča o fantomskoj ljepotici iz Hrvatske došla je i do poznate italijanske televizijske stanice Rai 3 koja je čak i snimila prilog o njoj, ali konkretnih dokaza osim ispovjesti svjedoka, nije bilo. Mjesecima kasnije, brojni vozači su namjerno vozili ovim putem u nadi da će susresti misterioznu ljepoticu i ponuditi joj vožnju, međutim, niko nije uspio da joj uđe u trag.

Kako niko sa sigurnošću nije znao o kome se tačno radi, počelo se nagađati da je djevojka pobjegla iz psihijatrijske bolnice, dok su drugi tvrdili da se radi o duhu žene koja je poginula prilikom izgradnje tunela.

Bez obzira o čemu se radilo, misteriozna ljepotica je i danas najiščekivanija utvara vozača u ovom kraju.

(aura.ba)