Uronite u neistražene dubine Deep Web-a :Kliknuo sam mišem, a nakon dvije sedmice moj prijatelj je bio mrtav!

Prošlo je nekoliko dana od moje male avanture na deep webu i potpuno sam zaboravio na čitavu stvar. Sve dok jednog jutra nisam otvorio novine i na drugoj strani ugledao veliki članak o tijelu koje je pronađeno u napuštenom objektu u blizini gradske deponije. Policija je rekla da su identifikovali mladića koji je nestao prije pet dana i koji je ubijen hicima iz pištolja. Mislio sam da će mi pozliti kada sam pročitao ime svog prijatelja koje sam prije dvije sedmice ukucao na deep webu

Iako mnogi to ne znaju, postoji dio interneta koji je skriven od pogleda prosječnog korisnika i kome je veoma teško pristupiti. Zove se Deep Web i pretpostavlja se da je čak 500 puta veći od ”vidljivog” interneta, a za pristup njegovim, u 90% slučajeva, ilegalnim i uznemirujućim sadržajem potreban vam je poseban pretraživač.

Zaboravite na Fejsbuk, Instagram, Youtube ili Gugl, ovdje je riječ o nepreglednim i neistraženim prostranstvima skrivenih sajtova, svijet koji se svim silama trudi da ostane skriven od pogleda i koji čini više od devedeset posto interneta. U ovom svijetu ćete sresti hakere, plaćene ubice, trgovce drogom i oružjem pa čak i bijelim robljem. Na Deep Webu nema granica niti tabua, i sve vam je dostupno na klik miša.

 Dobrodošli u digitalni pakao

Za sam ulazak u Deep Web potrebno je instalirati određene softvere poput Tor pretraživača koji će vam olakšati navigaciju kroz određene deep web sajtove. Ono što deep web čini jedinstvenom mrežom je činjenica da se njenim vlasnicima ne može ući u trag preko IP adrese, zbog čega se ova mreža još naziva i Anonimni dio interneta.

Treba napomenuti da sav sadržaj koji je dostupan na deep webu ne mora obavezno biti ilegalan ili mračne prirode. Istina, tu se nalaze velike količine eksplicitnih i ilegalnih videa poput pravih satanističkih rituala, dječije pornografije, snuff filmova, ali i terabajti tajnih vladinih dikumenata, neobjavljena i zaboravljena istraživanja slavnih naučnika, rijetke knjige i video zapisi koje u većini slučajeva možete kupiti ili preuzeti – sve zavisi od toga šta tražite i koliko ste duboko spremni zaviriti u podzemlje ovo digitanog svijeta.

Pažnju javnosti na postojanje deep weba skrenuo je slučaj sa zatvaranjem jedne od najpopularnijih stranica crnog tržišta “Silk Road” (“Put svile”). Stranica je funkcionisala slično drugim stranicama za trgovinu. Prodavači bi postavljali predmete na prodaju, a potencijalni kupci bi im se javili sa ponudama.

“Silk Road” se od uobičajenih stranica za trgovinu razlikuje po tome što su se putem nje uglavnom mogle kupiti razne vrste droge koje su bile razvrstane po mnogobrojnim kategorijama, kao npr. psihodelici, lijekovi koji se uzimaju na recept, opijati, kanabis, ekstazi i sl. Sedamdeset posto proizvoda bili su nezakoniti narkotici, dok je ostalih trideset posto sadržavalo ukradene osobne dokumente poput vozačkih dozvola, ličnih karti itd.

FBI je zatvarao “Silk Road” dva puta, prvi put u novembru 2013., a drugi put u novembru 2014. Kada su zatvorili stranicu prvi put, uhapsili su Rossa Williama Ulbrichta koga su teretili da je jedan od administratora te stranice. On je porekao ove optužbe, rekavši da je samo jedan od osnivača, ali nije povezan s aktivnostima na toj internetskoj stranici. Bez obzira na to, američki sud ga je u maju 2015. godine godine osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Usprkos svemu, treća verzija te stranice se nedavno pojavila i danas je posjećuje na hiljade korisnika širom svijeta.

Klikni mišem za ubistvo

Prije nekoliko mjeseci na internetskoj društvenoj zajednici Redditu neko je postavio naizgled vrlo jednostavno pitanje: “Koja je najčudnija stvar koju ste našli na deep webu?”. Nepoznati korisnik Reddita htio je potaknuti ljude da podijele čudna iskustva koja su doživjeli pristupajući tajnim stranicama putem anonimnih servisa.

Možda najstrašnije i najtragičnije iskustvo je imao korisnik po imenu „Jordan77“ iz Kanade koji je ispričao kako je surfajući mračnim dubinama deep weba naišao na oglase za plaćene ubice koji su nudili svoje usluge za novac.

  • Na taj oglas sam kliknuo iz čiste radoznalosti, misleći da se radi o običnoj budalaštini i igri. Na ekranu je iskočio prozor sa poljima koje je trebalo ispuniti poput imena grada, države i tačnog imena i prezimena potencijalne žrtve. Također, sajt je tražio i da ubacim sliku žrtve kako ne bi došlo do greške. Želio sam vidjeti koliko daleko će stranica ići sa svojom ponudom, pa sam iz šale ispunio sve podatke i ubacio sliku starog prijatelja iz srednje škole kojeg nisam vidio već godinama. Nakon što sam ispunio polje za podatke o kreditnoj kartici, kliknuo sam mišem i potvrdio zahtjev. Na ekranu je zatim iskočio crni prozor sa kratkom porukom „sada čekajte“ – priča „Jordan77“.
  • Prošlo je oko dvije sedmice od moje male avanture na deep webu i potpuno sam zaboravio na čitavu stvar. Sve dok jednog jutra nisam otvorio novine i na drugoj strani ugledao veliki članak o tijelu koje je pronađeno u napuštenom objektu u blizini gradske deponije. Policija je rekla da su identifikovali mladića koji je nestao prije pet dana i koji je ubijen hicima iz pištolja. Mislio sam da će mi pozliti kada sam pročitao ime svog prijatelja koje sam prije dvije sedmice ukucao na deep webu. Počeo sam paničariti pa sam uništio sve dokaze uključujući i hard disk kojeg sam spalio, i dalje se nadajući da je sve samo slučajnost ili ružan san.-
  • Ali nije bio. Moj prijatelj je bio mrtav i plašio sam se da sam ja kriv za sve. Ovo je lekcija svima koji misle da je deep web priča za malu djecu i da se radi tek o bezazlenoj zabavi. Ovu priču dijelim sa vama kako bih barem malo smirio savjest, ali znam da to neće vratiti mog prijatelja – završava svoju ispovijest „Jordan77“ koji je nedugo nakon objavljivanja svoje priče izbrisao svoj korisnički nalog sa Reddita.

Bez obzira radilo se o istinitoj priči ili ne, činjenica je da je 90% sadržaja na deep webu eksplicitne prirode, i da vam jedan nepromišljeni klik na deep webu mišem može ugroziti privatnost ili dovesti život u opasnost. Iz tih razloga, možda je najbolje držati se dobrog starog Googlea i bezazlenog gledanja smiješnih klipova na YouTube-u.