UROLOGIJA: Ženšen, crveni zdravac i babin zub, jačaju mušku plodnost!

Nemogućnost začeća uprkos neprestanim pokušajima, može biti razlog za razdor među partnerima, bilo da su u vezi ili braku. Istraživanja pokazuju da kod nas svaka treća žena i svaki treći muškarac ne uspijevaju da se ostvare kao roditelji.

Međutim, dok su pripadnice ljepšeg spola obično spremne na razne vrste testova kako bi otkrile zašto ne mogu postati majke, muškarci najčešće tvrde da je sa njima sve u redu, prebacujući teret krivice na ženina pleća. Preglede treba obaviti ako par ima redovne odnose duže od godine, a nije došlo do začeća – tek se tada može govoriti o sterilitetu.

Muški “tik-tak”

Neplodnost kod muškarca najčešće se povezuje sa brojnošću spermatozoida, njihovom pokretljivošću i građom. Jednostavnim pregledima (spermogram i spermocitogram) može se zaključiti je li tzv. muški faktor povezan sa nedolaskom željenog nasljednika – smatra se da muškarac može postati otac ako ima najmanje 40 miliona zdravih spermatozoida u ejakulatu, s tim što treba imati u vidu da se plodnost smanjuje s godinama – najjača je do 25. godine, kada je pokretljivost spermatozoida najbolja, dok značajno slabi nakon 55. godine.

Uske bokserice i mobiteli ubijaju spermatozoide

Manjak spermatozoida može biti uzrokovan lošim, samo naizgled bezazlenim navikama. Muškarci koji drže mobilni telefon u džepovima ili laptop na krilu izlažu testise zračenju – što usporava kretanje spermatozoida i utiče na kvalitet sperme, što čine i prekomjerna tjelesna težina, cigarete i žestoka pića. Alkohol sprječava spermatozoide da se razviju na pravilan način, dok je kod pušača njihova brojnost smanjena do 30 posto. Treba izbjegavati izloženost toksinima iz sredstava za čišćenje ili kozmetike i zaboraviti na upotrebu plastične ambalaže, jer plastika može izazvati hormonski poremećaj. S druge strane, uske bokserice i pripijene farmerice zagrijavaju mošnice, a samim tim i testise, što ubija spermatozoide.

Transmasti otežavaju erekciju

Istraživanja su pokazala da hrana koja sadrži transmasti snižava nivo testosterona i otežava erekciju jer masnoće mogu dovesti do začepljenja arterija koje penis snabdijevaju krvlju. Isto važi i za industrijski prerađenu hranu, koju bi trebalo izbjegavati. Soja takođe snižava nivo testosterona, pa se njeno konzumiranje ne preporučuje ni u kom obliku. S druge strane, savjetuje se da se u ishranu uvrsti hrana organskog porijekla (pesticidi se negativno odražavaju na plodnost), posebno svježe voće i povrće. Integralne žitarice takođe su poželjne, baš kao i riba, orašasti plodovi, te bundevino i suncokretovo sjeme – cink, selen i masne kiseline kojih ima u tim namirnicama mogu pojačati plodnost. Isto tako, antioksidansi su veoma moćni saveznici u borbi protiv steriliteta, što se posebno odnosi na vitamine C i E.

Pomaže začinsko bilje

Djelotvornost pravilne ishrane može se pojačati upotrebom ljekovitog začinskog bilja kao što je đumbir, koji povećava brojnost spermatozoida i poboljšava njihovu pokretljivost. Pritom jača libido, podiže nivo testosterona i staje na put erektivnoj disfunkciji, posebno ako se koristi u kombinaciji sa medom, u koji se umjesto đumbira može staviti i hren. Laneno sjeme jednako je efikasno, ali nijedna od ovih biljaka ne smije se kroistiti kao stimulans ukoliko muškarac ima problema sa visokim krvnim pritiskom. Od začina se preporučuju još peršun i bijeli luk, koji zahvaljujući selenu čuva zdravlje sperme, dok vitamin B6 uspostavlja balans među hormonima.

Čempres protiv proširenih vena

Katkad uzrok muške neplodnosti leži u proširenim venama testisa, s tim što ovaj poremećaj u nekim slučajevima prolazi bez simptoma i otkriva se tek prilikom ljekarskog pregleda. Ukoliko je to slučaj, preporučuje se čaj od iglica čempresa, koji se spravlja tako što se iglice ostave u ključaloj vodi tokom deset minuta. Čaj se potom procijedi i uzima se sedam kašika dnevno.

Čajevima do kvalitetnije sperme

Mada je donedavno u prvi plan stavljana njihova navodna moć u borbi protiv gubitka pamćenja, listovi ginka bilobe, zahvaljujući antioksidansima, koriste se i za povećanje muške plodnosti, a posebno su dragocjeni muškarcima koji imaju snižen libido i problem sa postizanjem erekcije. Epitetom moćnog afrodizijaka okitila se i zlatna maka, čiji korijen povećava brojnost spermatozoida po ejakulaciji i poboljšava njihovu pokretljivost. Babin zub i ženšen mogu se koristiti u iste svrhe – istraživanja su pokazala da je kod muškaraca koji su se liječili od neplodnosti nakon upotrebe ženšena povećan nivo testosterona, te da je sperma postala kvalitetnija. Muškoj plodnosti doprinose i zlatnica, lincura, crveni zdravac i listovi divlje jagode.

Savjet plus

Muškarac obavezno treba izvaditi mobitel iz džepa od hlača, tj. nikad ga ne stavljati u džep i nikad ne držati laptop na krilu, zdravo se hraniti, nositi bokserice, prestati voziti bicikl i često vježbati.

Najbolje čajne mješavine

Malina i ljekovite trave

Pomiješati jednake količine zovinih cvjetova, iđirota, listova maline, majčine dušice i hajdučke trave. Dvije kašičice mješavine preliti šoljom ključale vode i procijediti nakon 30 minuta. Piti tri puta dnevno po jednu šolju.

Đumbir, bosiljak i ruzmarin

Pomiješati jednake količine ruzmarina, bosiljka i đumbira. Kašičicu mješavine preliti šoljom ključale vode. Procijediti nakon što malo odstoji i piti pola sata prije svakog obroka.

Žalfija i hmelj

Uzeti 3 supene kašike sitno isjeckanog lista žalfije i 1 supenu kašiku sitno isjeckanih šišarki ploda hmelja, pa sve preliti sa 6 dl i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti po jednu šolju, 3 puta dnevno prije obroka.

Med i suho voće

Potrebno: 50 gr oraha, 50 gr badema, 50 gr kikirikija (neslanog), 50 gr lješnika, 50 gr kokosa (sušenog, može obično kokosovo brašno), 50 gr susama, 50 gr tikvinih (bučinih) sjemenki (očišćenih, neslanih), 50 gr suncokretovih sjemenki (očišćenih, neslanih), 50 gr grožđica, 50 gr suhih šljiva, 50 gr suhih kajsija. Sve sitno nasjeckati u sjeckalici i umiješati u pola kilograma meda. Rasporediti u par manjih staklenih tegli i dobro zatvoriti, čuvati na hladnom mjestu. Jede se dva puta dnevno ujutro na prazan stomak i naveče pred spavanje po jedna supena kašika.