Urolog Selver Šabanović: Preparati za jačanje mišića uništavaju mušku plodnost

Da li zaista preparati za jačanje mišića uništavaju mušku plodnost

Prema riječima Selvera Šabanovića, specijaliste urologa, muška neplodnost postaje sve veći problem i u BiH.

„Ono što sa sigurnošću mogu kazati, jer sam svakodnevno u kontaktu s pacijentima, je to da je sve više sterilnih brakova, odnosno muškaraca čiji je spermogram u nekom obliku poremećen. Puno je faktora koji su tome doprinijeli, od anomalija, nerazvijenih testisa, bolesti koje su prebolovane, do unosa određenih tvari, kao što su razni preparati (hormonski) za jačanje mišićne mase, što mladići sve više koriste kako bi dobili željeni izgled tijela.

Osim toga, na neplodnost muškarca utječu i alkohol, pušenje, korištenje narkotika, debljina, te sjedilački način života – kaže za „Faktor“ dr. Šabanović.

On ističe da je kod mnogih muškaraca, uzrok lošeg nalaza spermograma nemoguće utvrditi, što dodatno usložnjava liječenje.

„U takvim slučajevima razlog bismo možda trebali tražiti u nedostatku selena i cinka. To su mikroelementi koji su veoma važni za rad pojedinih organa, a posebno za funkciju prostate te za odbranu od bolesti prostate.

Ovaj poznati i cijenjeni bh. urolog savjetuje da je muškarcima najzdravije da uzimaju cink i selen.

„Selen je antioksidans koji povećava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost, dok cink podstiče formiranje muških polnih ćelija. Mikroelementi cinka u samim ćelijama pospješuju metabolizam i održavanje vitalnosti spermatozoida. Oni imaju ulogu i u odbrani od raznih infekcija – savjetuje urolog i dodaje da je ove elemente najbolje unositi prehranom, a ako njihova nadoknada nije moguća na taj način, ljekari trebaju propisati suplemente.

Kao još jedan važan razlog koji utječe na reproduktivno zdravlje muškarca i žene Šabanović navodi i masovnu upotrebu ibuprofena i plastične ambalaže.

“Bisfenol A (BPA) je organsko jedinjenje koje se koristi u proizvodnji plastične ambalaže. Međutim, brojna do sada provedena istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su da Bisfenol A itekako utječe na smanjenje broja spermatozoida. U zemljama Evropske unije povučene su sa tržišta i iz upotrebe neke plastične igračke koje su sadržavale toksične tvari za koje je dokazano da ugrožavaju zdravlje, među kojima je i reproduktivno.

Što se tiče ibuprofena, to je lijek koji se koristi protiv mišićno koštanih bolova, ali postoje neke studije kojima je dokazano da veće doze lijeka mogu utjecati na smanjenje testosterone u krvi, što se odražava na funkciju testisa.

Međutim to nije samo slučaj sa ibuprofenom. Uzimanje bilo kojih lijekova u prekomjernoj dozi odražava se na cjelokupan rad našeg organizma, odnosno svih organa koji ga čine.