Urinarne tegobe: MOKRAĆNA KISELINA JE OPASNIJA OD HIOLESTEROLA I ŠEĆERA

Kada neko kaže “krvna slika” ili pominje razne analize, vi pomislite na broj krvnih zrnaca, nivo šećera ili holesterola, pritisak, ali postoji i supstanca u našem organizmu koja se rjeđe mjeri, a mnogo govori o zdravlju metabolizma.

U pitanju je urinska, odnosno mokraćna kiselina, a neurolog dr Dejvid Perlmater kaže da je ona najvažniji ali najskriveniji parametar metaboličkog zdravlja.
Visok nivo ove kiseline u krvi donijeće vam osjetljivost zglobova ili bolove, ali mnogi ne znaju da će usporiti i metabolizam.

Ona je odgovorna za slanje signala tijelu da će uskoro biti “nestašica” vode i hrane, što nikako nije dobro ukoliko se dešava stalno. Ovo je mehanizam preživljavanja kroz koji bi tijelo trebalo da prolazi samo u realnim situacijama ugroženosti, a ne “svako malo” jer u organizmu imamo previše kiseline koja izaziva tu reakciju. Dao je najvažnije savjete kako ubrzati metabolizam!

Ograničite unos fruktoze
Čak i voće sadrži ovaj šećer, a upravo od njega organizam pravi urinsku ili mokraćnu kiselinu. Dr Perlmater kaže da bi trebalo paziti i na unos previše slatkog voća kao što su grožđe, mango, ananas…

“Takođe, rafinisani šećer, vještački zaslađivači i bilo koji proizvod koji sadrži visok nivo fruktoze. Znajte da će šećer često biti skriven na etiketi nekog proizvoda pod imenom koje nećete razumjeti, pa je najbolje da ograničite unos rafinisane hrane koja ga sadrži, da ne biste rizikovali”, rekao je on.

Pojačajte unos začina
Ovdje je problem nešto kompleksniji – čak i da ne unesete ni miligram fruktoze, tijelo će je i dalje proizvoditi.

I proizvodnja fruktoze je jedan od odbrambenih mehanizama, a najčešće se događa kada ne pijemo dovoljno vode ili unosimo previše soli. Tijelo će pokušati da izbalansira visok nivo natrijuma tako što će metabolizam opteretiti proizvodnjom fruktoze.

Kako to izbjeći?

Odgovor je u začinima koji će jela učiniti ukusnim, a nisu so.

“Koristim svakog dana crni biber, đumbir, kurkumu… Ovi začini ne samo da dodaju ukus za koji vam ne treba so, već i svaki od njih ima svoje blagotvorno dejstvo na zdravlje”, rekao je on.

Pijte više vode
“Odgovor” na previsok nivo natrijuma biće unos veće količine vode, koja će donekle izbalansirati ovu situaciju u organizmu.

“So vam nije zabranjena, ali ako je konzumirate, pijte više vode i tako ćete ubrzati metabolizam”, rekao je on.

Povećajte unos kvercetina
U pitanju je bioflavonoid koji se “bori” protiv enzima u našem organizmu, ksantin oksidaze. Ksantin pomaže nastanak mokraćne kiseline, a namirnice ili suplementi kvercetina držaće ga pod kontrolom.

Kvercetin se nalazi u jabukama, paradajzu i bobičastom voću, a trebalo bi unositi najmanje 500 miligrama dnevno,