Aurikuloterapija: PRITISKOM TAČAKA NA USNOJ ŠKOLJKI PROTIV MIGRENE, IŠIJASA, PRITISKA, HRONIČNOG BOLA!

Svjetska zdravstvena organizacija zvanično je priznala ovu vrstu liječenja: na taj način može se liječiti hronični bol u svim dijelovima organizma prije svih onaj uzrokovan išijasom i migrenom, ali i stanja poput visokog krvnog pritiska, stresa, depresije i anksioznosti, te zavisnost od duhana i drugih štetnih supstanci (lijekovi, opijati).

Stara kineska iscjeliteljska metoda – aurikuloterapija, kojom se stimulišu određene tačke na vanjskom uhu, dokazano ublažava brojne tegobe, a pritom je i vrlo precizan dijagnostički postupak

Prema istom principu koji važi za stopala, dlan i dužicu, ušna školjka također se smatra mjestom gdje se ukrštaju energetski kanali u tijelu, što znači da su uši, zapravo, „slika i prilika“ našeg organizma, ali u obrnutom, fetusnom položaju. Na mapi koja se koristi u aurikuloterapiji može se vidjeti koji dio ušne školjke odgovara određenim organima i sistemima, a stimulacijom tačaka – osim što se ublažavaju određene tegobe i dijagnostikuju poremećaji – poboljšavaju se funkcije tih dijelova tijela.

Sva ova otkrića baziraju se na iskustvima koja su se vijekovima skupljala u Kini u okviru terapije akupunkturom, da bi se saznanja kasnije proširila na Egipat, Grčku, Rim i Persiju, odakle potiče najkompletnija dokumentacija o „ušnoj medicini“.

Senzacija modernog doba

Zahvaljujući francuskom ljekaru Paolu Noiseuxu, drevna terapija koja je uključivala stimulisanje tačaka na ušnim školjkama doživjela je pravu renesansu pedesetih godina prošlog vijeka. On je sasvim slučajno došao do starih srednjovjekovnih spisa u kojima se opisuje kako se primjenjuje ova iscjeliteljska metoda i na osnovu toga napravio prvu modernu mapu za aurikuloterapiju.

Svjetska zdravstvena organizacija zvanično je priznala ovu vrstu liječenja: na taj način može se liječiti hronični bol u svim dijelovima organizma prije svih onaj uzrokovan išijasom i migrenom, ali i stanja poput visokog krvnog pritiska, stresa, depresije i anksioznosti, te zavisnost od duhana i drugih štetnih supstanci (lijekovi, opijati).

Efikasnost aurikuloterapije u liječenju tegoba koje su posljedica lumbaga potvrdile su i studije na američkim univerzitetima u Pittsburghu, Houstonu i San Antoniju, kao i u nekoliko medicinskih instituta u Evropi.

Kako se sprovodi

Mehanizam djelovanja aurikuloterapije na bol objašnjava se činjenicom da su nervi u koži koja prekriva ušnu školjku povezani s odgovarajućim dijelovima centralnog nervnog sistema odgovornim za refleks bola i da se stimulacijom određenih tačaka oni „smiruju“. Prema drugoj teoriji, tako se podstiče lučenje endorfina, hormona sreće, prirodnog analgetika kojim se naše tijelo štiti od ove neprijatne senzacije.

Tačke na ušnoj školjci stimulišu se akupunkturnim iglama, strujom niske frekvencije, pritiskom prstiju (aurikularna akupresura, ušna refleksologija), ali i laserom, metalnim, zlatnim ili srebrnim kuglicama. Iako ima korijene u akupunkturi, a zajednička im je i upotreba iglica, aurikuloterapija se prilično razlikuje od te iscjeliteljske metode: prije svega, nije fokusirana na energetske kanale – meridijane, već na korištenje uha kao refleksnog sistema povezanog s centralnim nervnim sistemom.

Inače, za stimulaciju tačaka često se koristi i sjeme vakarije, jednogodišnje biljke koja raste u Aziji i nekim dijelovima Evrope. Skuplja se u ljeto i suši, a primjenjuje se najčešće za jačanje krvi, podsticanje produkcije majčinog mlijeka, protiv mastitisa, bolnih menstruacija i upale prostate. Zrnca se pakuju zajedno s pincetom i minijaturnim komadićima flastera kojima se lijepe za ušnu školjku.

Može li se primjenjivati na sebi

Za razliku od akupunkture, koja zahtijeva složenu obuku za apliciranje igala (lasera, struje) i podrazumijeva dozvolu za obavljanje te djelatnosti koju izdaje nadležna državna institucija, aurikuloterapiju u vidu akupresure može da primjenjuje svako. Čvrst ali nježan pritisak na određenu tačku donosi olakšanje i oslobađa neprijatnih tegoba u određenim dijelovima tijela, a ovladavanje osnovama ove vještine postiže se sa samo nekoliko treninga.

Također, na ušnu školjku sami možete zalijepiti kuglice i zrnca vakarije, s tim što se podrazumijeva da ste dobro proučili energetsku mapu. No, tretman iglama ili elektrostimulacijom ipak treba prepustiti stručnjaku.

Koliko traje olakšanje

Seansa kod aurikuloterapeuta, koja podrazumijeva pažljivo dezinfikovanje ušiju i apliciranje četiri do šest igala od nehrđajućeg čelika na odgovarajuća mjesta, u prosjeku traje 20 minuta. Za transkutanu električnu stimulaciju (transkutana = preko kože) potrebno je isto toliko vremena, tretira se šest do dvanaest tačaka, a ova metoda daje brže rezultrate. Mnogi teraputi koriste električne detektore za pronalaženje tačaka u koje će aplicirati iglice, ali iskusnim iscjeliteljima uglavnom nisu potrebna takva pomagala.

Praksa je pokazala da osobe koje imaju jake bolove osjećaju blago olakšanje već poslije prvog tretmana, a sa svakom narednom seansom intenzitet tegobe postepeno opada. Broj tretmana nije određen, zavisi od težine stanja i intenziteta tegoba, ali iskustva pokazuju da se umjereno poboljšanje može očekivati nakon četiri do šest, a znatan pomak poslije osam do dvanaest seansi.

Treba znati i ovo: Iako je u osnovi bezopasna i sigurna metoda, aurikuloterapija se ne preporučuje u trudnoći, a ukoliko se izvodi elektrostimulacijom, ne smije se primjenjivati na bolesnicima sa srčanim aritmijama.

error: Content is protected !!