Uputstvo kako da napravite hvatač svojih i partnerovih snova!

Po mitu, hvatač snova radi upravo ono na šta njegovo ime i ukazuje. Drži se iznad kreveta, propušta dobre snove, a hvata one loše koje bivaju spaljeni s dolaskom prvih jutarnjih zraka svjetlosti.


Hvatač snova je generacijama bio dio domorodačke američke kulture. Za njih imaju duhovno i praktično značenjei zato hvatač snova smatraju veoma vijrednim hamajlijama.

Po mitu, hvatač snova radi upravo ono na šta njegovo ime i ukazuje. Drži se iznad kreveta, propušta dobre snove, a hvata one loše koje bivaju spaljeni s dolaskom prvih jutarnjih zraka svjetlosti. Vjeruje se da svi oni dobri snovi prolaze kroz rupu u sredini mreže i spuštaju se niz pera, sve do onoga koji sanja.

Pera obično krase donji dio hvatača snova, perle koje se mogu uplesti u mrežu simbolizuju paukove.
Tradicionalni materijali za izradu hvatača snova su vrbino granje, konjska ili jelenska dlaka, drvene ili staklene perle i to plave boje i pera kojih je po običaju sedam, za dječake se koristilo orlovo pero, a za djevojčice se koristilo sovino pero.

Sve što vam je potrebno da sami napravite hvatač snova: Metalni obruč (ako ne nađete iskoristite staru narukvicu ili žicu), materijal sa kojim treba da se obmota obruč (koža, vuna ili konac), materijal za mrežu (konac ili vuna), ukrasi (perle, pera, kristali i  makaze.

Na fotografiji ispod je prikazan način izrade, kojeg smo preuzeli sa portala “inzena”