UPOZORENJE STRUČNJAKA: PROBIOTICI NISU LIJEK ZA SVE

Stručnjaci upozoravaju kako probiotici nisu lijek za sve i da ih treba koristiti prema uputama ljekara.

Predsjednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje čovjeka.

Pojasnio je su probiotici zapravo korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore. Dodao je kako zdrava ishrana poboljšava crijevnu mikrofloru, ali i da nije ispravno da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom.

Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti s oboljenjima crijeva.

– Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno uništiti korisne bakterije u crijevima. Zbog toga treba izbjegavati antibiotike koliko je to moguće – rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti crijeva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam.

Podsjetio je na česta upozorenja prilikom korištenja antibiotika, naročito kod djece, te crijevne bakterije, o kojima se rade mnoga naučna istraživanja.

– Probiotici nisu lijek za sve. Nekoliko je situacija kada ih treba koristiti. Treba koristiti one koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je mišljenje da su ‘dobri za sve’ – rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crijevne mirkoflore te ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crijevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crijevnih bolesti i konzumacije antibiotika.