Upozorenje naučnika: Zemlja će naredne godine biti pogođena razornim zemljotresima

Razarajućih zemljotresa bi moglo biti više u toku naredne godine zbog usporavanja rotacije Zemlje, kako upozoravaju naučnici.

Brzina Zemljine rotacije varira vrlo malo – produžavajući ili skraćujući dužinu dana za milisekundu – ali ova mala promena bi mogla imati zastrašujuće posljedice.

Istraživanje Rodžera Bilhama sa Univerziteta u Koloradu u Bulderu i Rebeke Bendik sa Univerziteta u Montani u Misuli obuhvata ispitivanje zemljotresa jačine više od 7 stepeni Rihtera.
Ovaj duo je otkrio da je pet godina nakon kraja XX vijeka bilo znatno više zemljotresa jačine 7 stepeni ili više – što su sve bile godine kada je rotacija zemlje usporavala.

Bilham je izjavio: „Tokom ovih perioda bilo je od 25 do 30 jakih zemljotresa godišnje. U ostalim periodima prosječna cifra je bila oko 15 velikih zemljotresa godišnje“.

Zemljina rotacija će 2018. godine usporiti, što će dovesti do porasta zemljotresa jačine od šest pa naviše, kakve smo imali ove godine.
Profesor Bilham dodaje: „Povezanost zemljine rotacije i zemljotresa je jaka i navodi da će se broj jakih zemljotresa povećati naredne godine. Znaci su jasni. Ove godine nam je bilo lako. Do sad smo imali samo šest jakih zemljotresa. Lako se može desiti da ih imamo 20 u 2018-oj“.

Razlog zbog kojeg tačno usporavanje rotacije dovodi do više velikih zemljotresa je i dalje nejasan ali stručnjaci vjeruju da bi se to moglo povezati sa promjenama u Zemljinom jezgru koje na kraju imaju posljedice na površini, piše webtribune.rs.

Tim takođe nije mogao reći gdje će se zemljotresi tačno dogoditi, ali Bilham pretpostavlja da će usporavanje rotacije dovesti do više podrhtaja na i oko ekvatora – odnosno u Južnoj Americi, na Novom Zelandu i drugim mjestima koja se nalaze na površini vatrenog prstena.