Upozorenje naučnika: Mutirani virus može uništiti civilizaciju

Namjera da se objavi naučni rad o kreiranju vrste gripe koji može uništiti ljudsku civilizaciju podijelila je naučnike. Dok neki misle da bi objava detalja dala prilike zlikovcima, drugi se zalažu za slobodu naučnih informacija

Grupa naučnika želi objaviti istraživanje o uspješnom kreiranju modificiranog virusa gripe, koji potencijalno može ugroziti opstanak ljudi na Zemlji. Ovaj smrtonosni virus je genetski promijenjena verzija H5N1 ptičje gripe, no daleko se lakše prenosi, pa može s lakoćom prelaziti na milione osoba.

I samo je istraživanje izazvalo mučne rasprave, a neki smatraju da se s takvim sojevima nije ni smjelo eksperimentirati. Naime, postojeći soj H5N1 dosad je ubio samo 500 osoba i nije dovoljno zarazan da bi izazvao globalnu pandemiju. Ali sad postoji strah da bi se modificirana verzija ovog virusa mogla koristiti kao biološko oružje.
Virolog Ron Fouchier iz holandskog medicinskog centra Erasmus, vodio je tim naučnika koji su otkrili da je samo pet mutacija virusa ptičje gripe dovoljno da bi se on s lakoćom širio. Eksperimente su obavili na kunama, jer ove životinje imaju sličan respiratorni sistem kao i ljudi.

Njihovo istraživanje tek je dio obuhvatnog projekta, čiji je cilj bolje razumijevanje H5N1 virusa. Dr. Fouchier priznaje da je riječ o jednom od najsmrtonosnijih virusa koji postoje, no i dalje smatra da se rad treba objaviti. Postoji još jedna slična studija s virusom H5N1, a nju su vodili timovi sa Sveučilišta Wisconsin i Tokio. Njihovi rezultati slični su onima koje je dobio tim dr. Fouchiera.

Oba rada upravo pregledavaju stručnjaci američkog odbora za biosigurnost U.S. National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB). Nadležni iz NSABB-a nemaju ovlasti zabraniti objavu radova, no mogu zatražiti novinske izdavače da ih ne objavljuju. Paul Keim, predsjedavajući NSABB-a kaže:

  • Ne mogu se sjetiti ni jednog patogenog organizma koji je strašniji od ovoga. U usporedbi s njim, antraks me uopće ne plaši.

(aura.ba)