UPOZNAJTE VLASAC, ZAČIN NAD ZAČINIMA: NAMAZ OD VLASCA I PUTERA

U narodu su vlascu pripisivali posebne osobine, ako je u vrtu vlasac bio posebno napredan i rascvjetan, vjerovalo se da je domaćica te kuće jako zla. Pripisivali su mu i antimagijsko djelovanje, vjerovalo se čak, da sušenje vlasca predskazuje smrt nekoga iz užeg porodičnog kruga. Kako god, vlasac je jedna od drevnih biljaka, koja je stalni pratioc prehrane ljudi našeg područja.
Čitateljka Jadranka Rodić iz Sarajeva, povjerila nam je poseban recept za pripremu domaćeg namaza od vlasca i putera.
Sastojci: 700 grama domaćeg metenog putera, 100 grama sitno isjeckanog vlasca, 1 manji limun, i soli po ukusu.
Priprema: U mekan, na sobnoj temperaturi omekšan puter umiješati: vlasac, sok od limuna i so.
Dobro izmiješati i stavljati u male kutijice ili neku malu plastičnu ambalažu, ili u prozirnu foliju, kao na slici. Pripremljen namaz čuvati u hladnjaku.
Vlasac je čest na našim vrtovima i livadama, zbog posebne arome omiljen je začin i dodatak jelima. Poznat je pod imenima: drobnjak, šnitlah, luk vlasac ili sitni luk.  Jedni ga nazivaju i začin nad začinima. U starom Rimu, vlasac je imao posebnu moć i uticaj. Mogao je odgoditi izvršenje smrtne kazne. Legende kazuju, ako je osuđenik u zadnjem obroku dobio vlasac, imao je  pravo da zatraži odgodu pogubljenja. U prehrambenoj industriji ga upotrebljavaju mnogo, te dodaju namazima na bazi sira ili kajmaka, da upotpuni ukus i doda posebnu aromu mliječnim proizvodima.
/Izvor: Aura.ba/ Autor: Azra Dramalija/