Upoznajte prvu damu Turske: Hanuma (gospođa) Eminu Erdogan za jedno popodne potroši 37.000 eura i pije čaj od 1.800 eura

Emina Erdogan važi za ženu od stila i skandala, škakljivih izjava, lake ruke kada je trošenje novca u pitanju, a ne obilaze je ni kritike jer uvek nosi hidžab Ona za sebe, pak, kaže da je skromna žena koja živi kao svaka tradicionalna muslimanka

Prva dama Turske, Emina Erdogan sa Taibom Erdoganom je u braku 40 godina. Rođena je u Istanbulu, arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petoro djece. Umjetničku školu napustila je prije mature. Erdogana je upoznala na skupu podrške “Idealističkog ženskog udruženja”, a vjenčali su se 1978. godine. Imaju četvoro djece, a prijatelji gospođu Erdogan opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku.

Emina Erdogan važi za ženu od stila i skandala, škakljivih izjava, lake ruke kada je trošenje novca u pitanju, a ne obilaze je ni kritike jer uvek nosi hidžab Ona za sebe, pak, kaže da je skromna žena koja živi kao svaka tradicionalna muslimanka

Ipak, mnogi izvještaji i slike sa svih meridijana o Emini govore nešto drugačije. Ona voli da kupuje skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, cipele. Ima običaj da dok njen suprug vodi razgovore zbog nje se zatvaraju skupocjeni šoping centri. Uradila je to u Briselu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena zaustavila saobraćaj u gradu.

U Varšavi je na sajmu antikviteta za jedno popodne potrošila 37.000 funti. U Grčkoj je bila skromnija. Kupila je sedam pari cipela i platila ih 850 eura.

Iako se hvali, s druge strane kako sama suši voće, nije tajna da Emine i njen suprug žive u palati od 600 miliona eura i 1.000 soba. Takođe, svjetski mediji su otkrili da ona najradije pije poseban bijeli čaj od 1.800 eura po kilogramu.

U javnost su dospjele informacije da zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 eura, a godišnje za struju Erdoganovi troše pet miliona eura.

Njen suprug Erdogan je jedan od najplaćenijih svjetskih lidera, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju – votku. Ona se bavi humanitarnim radom i podržava brojne projekte nevladinih organizacija koje rade na rješavanju problema žena, osoba sa invaliditetom i koje se bore da obezbijede zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Žena koja sa Erdoganom već 40 godina dijeli dobro i zlo u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala. Tema – stajling Emine Erdogan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije “Žene evropske republike Turske”, koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako “na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti”.

Inače, Eminin stav po pitanju pokrivanja bio je sporan i kada se udavala. Erdoganova majka nije odobravala brak jer ona nije skroz pokrivena, ali to je bio prvi kamen spoticanja mladom paru. I opet kontroverzna Emina je poslije svega izjavila:

“Smatram da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju”. (aura.ba)