Upoznajte penis zmiju i drugih 18 životinja za koje niste ni znali da postoje!

Od malih nogu učimo o uobičajenim životinjama – psima, mačkama, kravama, slonovima… Ali, postoje mnoge životinje u zabačenim dijelovima svijeta, o kojima baš ništa ne znamo, čak ni da postoje. One su nevjerovatno jedinstvene. Upoznajte ovih 18 rijetkih i javnosti nepoznatih životinja.

1. Morska svinja

Morske svinje žive u dubinama okeana. Žive u Atlanskom, Tihom i Indijskom okeanu i to na dubinama preko 1.000 metara. Hrane se vađenjem organskih čestica iz blata na dnu okeana.

2. Zebra-žirafa/ Okapi

Ovaj sisar nastanjuje područje Republike Congo u Centralnoj Africi. Uprkos što je nalik zebri, radi linija koje su izcrtane duž njegovog tijela, neobična životinja sličnija je žirafi.

3. Trnoviti zmaj

Obojen je u pustinjske nijanse smeđe boje. Ovaj predator ima „lažnu“ glavu.

4. Ptica-roda

Ova velika roda liči na pticu zbog svog specifičnog kljuna. Navodno, bila je prisutna u vrijeme Egipćana i Arapa, a u 19. stoljeću je svrstana u enciklopediju u vrstu životinja.

5. Indijska ljubičasta žaba

Pronađena je u Indiji. Ova vrsta žabe ima nadut trup i neobično šiljatu njušku. Ona bude na na površini Zemlje samo dvije sedmice godišnje, a ostatak vremena provodi u podzemlju pareći se.

6. Plava riba-papiga

Ova svijetloplava riba može se naći u vodama Atlantskog okeana, a 80% svog vremena troši na traženje svoje hrane.

7. Grmeni poskok

Ovaj mesojed predator živi na drveću u tropskim šumama Afrike i lovi noću.

8. Antilopa Saiga

Rasprostranjena je na području oko euroazijske stepe. Poznata je po svojoj iznimno neobičnom veličinom i fleksibilnom strukturom nosa.

9. Plavi morski puž/ Glaucus Atlanticus

Također poznat pod imenom plavi zmaj, ali ovo neobično stvorenje je vrsta morskog puža. Možete ga pronaći u toplim vodama okeana. Obično pluta na površini zbog svog stomaka koji je ispunjen gasom/plinom.

10. Riba papua/ Rezač riba

Vjerovatno ne treba puno objašnjenja vezano za ovu vrstu zbog toga što su stanovnici Papue, Nove Gvineja nazvali je “lopta rezač”. Lokalni ribari zabrinuti su za sigurnost svojih testisa, kada moraju u vodu.

11. Venecuelanski moljac-pudlica

Otkivena u Venecueli 2009.godine. Dryocampa rubicunda, vrsta sjevernoameričkog moljca, koji nastanjuje listopadne šume javora.

12. Moljac-Jastreb (Opojna ptica)

Ova specifična vrsta moljca, nazvana jastreb-moljac proizvodi zvukove, najsličnije kolibriću. Dobra je u učenju i raspoznavanju boja.

13. Morski skakavac / Mantis Shrimp

Predstavlja jedan od najčešćih predatora u tropskim i subtropskim vodama. Jako malo se zna o njima, isključivo zbog jednog razloga. Naime, ova rijetka vrsta dosta svog vremena provodi skrivajući se u svojim jazbinama.

14. Trnoviti cvrčak / Umbonia Spinosa

Ove trnovite bube su vrsta cvrčka. Koriste svoje kljunove za bušenje stabiljki da bi se hranile njihovim sokom. Njihova čudna pojava još uvijek je tajanstvena i neistražena za istraživače i naučnike.

15. Penis zmija

Ova vrsta životinje bez očiju izvorno se naziva “Atretochoana eiseiili”. Ovo je veliki, po svemu sudeći, vodozemac sa širokom ravnom glavom i mesnatim leđnim perajima.

16. Panda mrav

U raznovrsnoj porodici koju čini više od 3.000 vrsta (bez obzira na imena) koja su bez krila kod ženki, nalik su velikim dlakavim mravima. Pronađeni su u Čileu i poznati su po svojim izuzetnom bolnim ubodima. Zbog svoje specifične crno-bijele boje tijela nazvani su “panda mrav”, a najviše sliče kineskoj vrsti pande.

goblin sharkMitsukurina owstoniJapan (specimen / digitally manipulated)David Shen / SeaPics.com

17. Zla ajkula

Zle ajkule nastanjuju se širom svijeta na dubinama većim od 100 m (dubine 339 odraslih stopala). S obzirom na dubinu na kojoj živi, može se reći da ova vrsta ajkule ne predstavlja pretjeranu opasnost za ljude.

18. Šišmiš riba (sa crvenim usnama)

Ova neobična vrsta ribe pronađena je na otoku Galapagosu. Prilično je loš plivač. Svoja grudna peraja koristi kako bi hodala po dnu okeana.

(aura.ba)