Upoznajte Mirzu Jaranovića iz Jablanice: Sašio i skrojio pedesetak kompleta unikatnih narodnih nošnji!

Zahvalan sam mojoj učiteljici, jednoj šnajderici, koja me je uvela u svijet krojenja i šivanja svih vrsta tekstila, da bi danas bio među odabranim poznavaocima ovog zanata

Mašinska proizvodnja u savremenoj tekstilnoj industriji potisnula je i ručno šivanje tkanine kao stari zanat. Sve manje je ručno šivanih rukotvorina, a prava rijetkost je da se ovim zanatom bave mladi ljudi.

Dvedesetšestogodišnji Mirza Jaranović je izutetak. Prije osam godina počeo je šivati narodne nošnje, torbe i druge šivane predmete od različitih vrsta tekstila. Za naš magazine kaže:

“Počeo sam šivati iz čiste radoznalosti, a ljubav prema ovom hobiju i narodnim nošnjama rođena je u jablaničkom Kulturno-umjetničkom društvu u kome već petnaestak godina igram folklor!

Zahvalan učiteljici šivanja

Ovog mladog jablaničkog šivača tradicionalnih narodnih nošnji upoznali smo zahvaljujući Hasanu Keranoviću iz Cazina, koji godinama čuva i njeguje narodnu tradiciju i kulturno – povijesno naslijeđe na području naše domovine. Za Mirzu je kazao:

“Ono što mi se posebno sviđa kod ovog umjetnika šivačeg zanata je to što šiva narodne nošnje iz Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore”.

Mirza će sa ponosom kazati kako ima dobru saradnju sa svim čuvarima i njegovateljima narodne tradicije, da bi potom dodao:

“Bez poznavanja tradicije i običaja naših naroda iz prošlosti nema jasne i sretne budućnosti. Kroz ovaj zanat upoznao sam mnogo toga što nisam znao i prvo sam zahvalan mojoj učiteljici, jednoj šnajderici, od koje sam naučio zanat i koja me je uvela u svijet krojenja i šivanja svih vrsta tekstila, da bi danas bio među odabranim poznavaocima ovog zanata.

Više od 200 nošnji

Jablanički umjetnik šivanja narodnih nošnji u svojoj kolekciji ima više od 200 različitih primjeraka narodnih nošnji, što podrazumijeva i nakit koji se nosi uz određenu nošnju.

“Po načinu odijevanja prepoznavalo se odakle osoba dolazi” – pojašnjava Mirza i dodaje kako u svojoj vlastitoj kolekciji ima skoro 50 kompleta narodne nošnje, koje su uglavnom djelo njegovih zlatnih zanatskih ruku.

Na kraju za “Auru” ponosno ističe:

“Moje nošnje se mogu naći kod naših Bosanaca i Hercegovaca u gotovo svim evropskim zemljama, a neke su stigle čak i do daleke Amerike, Azije i Australije. Mnogi me pitaju za tajnu uspjeha. S ponosom velim kako je u pitanju urođena darovitost, ali i ogromna ljubav prema našoj narodnoj tradiciji i običajima koji su utkani u svaku moju rukotvorinu.

Tajna naziva “Miraz”

Nakon pet godina marljivog rada, svoju iskrenu ljubav prema ovom hobiju, koji mu je donio i korist, Mirza Jaranović je krunisao otvaranjem etno radionice simboličnog naziva MIRAZ. Uparvo iz ove etno radionice su na brojnim etno revijama i prigodnim izložbama našle svoje mjesto najljepše unikatne narodne nošnje ukrašene čudesno lijepim vezovima. Za Auru Mirza otkriva tajnu naziva etno radionice:

“Naziv MIRAZ ima usku povezanost sa našom narodnom tradicijom. Znamo da je nevjesta u djevojačkom ruhu za miraz donosila, između ostalog i narodnu nošnju, a riječ miraz ima veze i sa mojim imenom – Mirza.

Tokom nekoliko zadnjih godina radio je kao umjetnički rukovodilac KUD -a “Prijatelji” iz Jablanice. Takođe, već godinu dana je angažovan i u KUD-u “Bijelo polje” Mostar. U sklopu Osnovne škole u Drežnici od nedavno postoji folklorna sekcija čiji je voditelj Mirza. Ovoj niski treba dodati i angažman u mostarskoj “Teneliji” gdje je igrač. (aura.ba/M. SMAJLOVIĆ)