Upoznajte malezijski „grad mačaka“ – Kucing; ovdje žive mačke na svakom koraku!

Ovo je definitivno grad mačaka, gdje god se okrenete vidite mačke, čak postoji i Muzej mačaka.


U Maleziji čak postoji i Muzej mačaka. Lokalna radiostanica takođe se zove Mačka FM. Pa i univerzitet, I-CATS, što zapravo znači Međunarodni koledž napredne tehnologije. Riječ je o malezijskom gradu Kucingu, što na tom jeziku zapravo znači mačka.

Zašto je ovaj grad dobio ime po mačkama, iako je riječ o području koje je inače poznato po majmunima?

Više je teorija o tome. Prema jednoj teoriji, kada je Britanac Džejms Bruk, prvi radža malezijske države Saravak, stigao ovdje oko1839. godine, u razgovoru sa stanovnikom pokazao je prema mjestu upitavši kako se zove. Stanovnik je zabunom, misleći da je pokazivao na mačku u prolazu, rekao Kucing, pa je mjesto tada dobilo taj naziv.

Prema drugoj teoriji, Kucing je ime dobio prema drveću koje je nekad raslo na tom području, a njegov plod bilo je voće koje se zvalo mačje oko.

Još je jedna teorija da su stanovnici svom gradu ime dali kada su otkrili neobične kratkorepe mačke na obali rijeke Saravak koja protiče kroz grad.

Bilo kako bilo, mačke su obilježile ovaj grad u kojem žive Malezijci, Kinezi, Indijci kao i brojna lokalna plemena. Ipak, svi imaju neku povezanost s mačkama. Na primjer, Kinezima je ona simbol dobre sreće. A svi ih stanovnici cijene jer “kontrolišu” glodare.

Čak se tokom 1950-ih dogodilo i to da je lokalna vlast u svojoj borbi protiv komaraca i štakora koji prenose malariju, upotrijebivši prejake otrove, uticala na smanjenje populacije mačaka, što je izazvalo veliku zabrinutost. Zbog toga se krenulo u operaciju “Cat drop”, u kojoj je britanska kraljevska avijacija spustila 14 hiljada mačaka u grad.

Osim mačaka, Kucing nudi i mnogo više. Turisti ovdje vole da dođu da probaju lokalne specijalitete. Nezaobilazna stanica na putu je Nacionalni park Močvare Kucinga, Nacionalni park Bako, brojne džamije i drugi muzeji…(b92)