Upoznajte Irkuck – Ruski grad mrtvih duša

Jedan od najvećih gradova u Sibiru važi za naseobinu čiji stanovnici, možda najviše od svih u Rusiji, imaju svakodnevne probleme sa davno umrlim sugrađanima. Parapsiholozi tvrde da je to razumljivo jer je grad bukvalno sagrađen na – kostima

Praktično nema dijela Irkucka u kome stanovnici noću, češće ili rjeđe, ne čuju tajanstvene zvuke, šumove, pa i vapaje. A pričama o čudnim pojavama i događajima nema kraja, uključujući i nekoliko velikih avionskih katastrofa u posljednjih nekoliko godina. Parapsiholozi kažu da je to potpuno normalno i očekivano: grad je praktično izgrađen na mjestima gdje su bila groblja iz raznih perioda istorije – od skitskih iz 7. i 8. vijeka naše ere, do posljednjih, hrišćanskih s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Najstarije groblje, gdje su prije više od 1200 godina sahranjivani tadašnji stanovnici ovih krajeva Skiti, sravnjeno je sa zemljom u jeku socijalističke izgradnje 1930. godine. Graditelji su poštedjeli jedino hrišćansku bogomolju, crkvu posvećenu Arhangelu Mihajlu. Dobrim dijelom uništenog Staro-Glazovskog groblja odavno prolaze raznorazne tramvajske linije, a na mjestu muslimanskog groblja iz 19. vijeka danas prema nebu stremi ogromna zgrada veoma uspješne firme „Sibirska krzna“…

U najnovijem djelu grada Irkuck-2 na mjestu nekadašnjeg groblja izgrađena je željeznička stanica i čitav splet pruga, stanica i skretnica. Na mjestu gdje su sve do sredine 20. vijeka bila groblja Znamenskoje i Rabočeslobodskoje izgrađeni su stambeni blokovi.

Privlače ih bolnice

Svi u Irkucku će vam reći da su se gotvo navikli na već višedecenijsko noćno šaputanje i razne šumove koji dolaze iz zgrade oblasnog suda u Proleterskoj ulici. Postoje očevici koji tvrde da su oko zgrade viđali maglovite ljudske siluete, a u podrumu suda su više puta nalazili ljudske kosti koje su tu dospjevale na volšeban način…

Pojedini tumače čudna događanja činjenicom da je sud izgrađen na mjestu velikog naselja sa pretežno drvenim kućama koje je potpuno izgorjelo 1879. i u kome je stradao veliki broj ljudi.

Posebno je zanimljiva priča o čudnim događajima u bolnici za vojne veterane, izgrađene 1996. godine.

Onostrana sila, kažu, uselila se u zdanje nedavno. Noću se čuje bat koraka, neko nevidljiv iznenada širom, otvara, bolničke kolica na točkićima odjednom, sama od sebe, kreću nih hodnike. Nedavno su dvije medicinske sestre posvjedočile i zaklele se da su tokom noćnog dežurstva svojim očima vidjele telefonsku slušalicu koja se sama od sebe nekoliko puta uzastopno podizala i spuštala na aparatu.

Jedna druga sestra tvrdi da su se vrata frižidera u kome se čuvaju lijekovi jedne noći uz tresak iznenada otvorila, a ubrzo potom i zatvorila; noćni čuvar bolnice se kune da je jedne noći, kada se odmarao na priručnom ležaju, iznad svoje glave začuo šuštanje, kao da neko lista novine. Podigao je glavu i okrenuo se prema zvuku: na podu je samo vidio izgužvane novine. Zgradu bolnice su nekoliko puta osvećivali sveštenici, ali čudni događaji ne prestaju i smao se umnožavaju.

Čudnih događaja je puna i još jedna zdravstvena ustanova u Irkucku. Mnogi pacijenti klinike za mikrohirurgiju očiju stalno se žale da noću viđaju providne siluete, a pojedini tvrde da su čak osjetili kao da im neka sila pritiska grudni koš. Treba napomenuti da je i ova bolnica izgrađena na mjestu drevnog groblja.

Noćne dežurne sestre potvrđuju riječi pacijenata i kažu da redovno čuju čudne korake i šumove. Postoji i zabilježeno svjedočenje jedne od sestara da je jedne noći u operacionoj sali zatekla djevojčicu. Sestra je od straha vrisnula, a djevojčica se pred njenim očima pretvorila u veoma ružnog starca i – nestala!

Čudnim događajima u ovoj klinici nema kraja: još jedna noćna sestra tvrdi da se tokom noćnog dežurstva u jednom od hodnika mimoišla sa čudnom, veoma visokom staricom u dugoj, crnoj haljini. Sestra se okrenula da je bolje vidi, ali je ona već nestala. Sljedećeg dana toj sestri je iznenada umro suprug i ona i dan danas vjeruje da se „crna starica“ pojavila da bi joj nagovjestila nesreću…

Bježe i narkomani

Predgrađe Irkucka Meljnikovskij postao je posljednjih nekoliko godina poznat u cijeloj Rusiji po nevjerovatnom broju čudnih i neobjašnjivih događaja. Počelo je sa sve učestalijom pojavom prikaze koja je noćima terorisala stanovnike. Događaji su počeli da se umnožavaju.

U jednoj od ulica je živio usamljeni 40-godišnji invalid. Jedne noći u kuću je provalila grupa narkomana. Pokupili su sve što je moglo da se proda, čvrsto zavezali nesretnika i nasmrt ga pretukli. Susjedi su ga pronašli nakon pet dana. Poslije toga svi koji su se useljavali u kući, bježali su samo poslije 2-3 noći. Uskoro je kuća opustjela. Ponekad su tu noćile skitnice i narkomani, a i oni su poslije prve noći bježali glavom bez obzira. Susjedi i danas pričaju da se iz kuće svake noći čuje stenjanje.

U istom naselju studentkinja Olesja Koškina srela se ispred svoje kuće sa „susjedom“. I to dva puta za jedno veče. Kasnije je istražnim organima ispričala da je, vraćajući se kući, iz susjedne zgrade čula stenjanje. Znala je da tu odavno niko ne živi. „Pomozite“, vikao je neko, kaže Olesja. Potrčala je, ušla u kući i – vidjela da tamo nema nikoga. Sama sebi je rekla da joj se sve to – priviđalo i učinilo.

Legla je da spava i tek što je ugasila svjetlo, čula je da neko lupa u prozorsko staklo. Pomjerila je zavjesu i vidjela s druge strane muškarca čije je lice bilo krvavo. Spodoba, rekla je kasnije, bila je nekako – providna i čudna. Sa užasom je pobjegla od prozora, upalila sva svjetla u kući, TV, radio i budna dočekala zoru.

Avionske katastrofe

Posebna „specijalnost“ Irkucka je njegova privlačnost za velike avionske katastrofe i razna događanja vezana za nebo. U njegovoj blizini za samo 10-tak proteklih godina dogodilo se nekoliko avionskih nesreća koje, po broju žrtava, drže neslavan rekord Rusije. I to bez stručnih objašnjenja uzroka nesreća. U blizini ovog grada iz ni do dan danas utvrđenih razloga srušio se avion sovjetske proizvodnje Tupoljev 154, pandan evropskom „konkordu“. Poginula su 145 putnika i članovi posade.- Potom je bilo nekoliko nesreća ali, na sreću, sa manjim brojem žrtava.

Sljedeća velika katastrofa dogodila se 2006. kada je prilikom rušenja Erbasa A310 poginulo 170 putnika i članova posade. Posljednja u nizu tragičnih avionskih nesreća u ovoj oblasti dogodila se u aprilu prošle godine. Neposredno po uzlijetanju sa irkuckog aerodroma srušio se avion ATR 72. Poginulo je 43 putnika i članova posade.

Zanimljiv i nerasvijetljen događaj desio se kod Irkucka početkom marta 2011. Saopšteno je da se srušio „nepoznati leteći objekat“. Od tada nije objavljena ni riječ o kakvom se objektu radi i da li je bilo žrtava. Ni civilne, ni vojne vlasti Rusije nisu ni toga dana, a ni kasnije, prijavile eventualni nestanak neke svoje letjelice.

(aura.ba)