Upoznajte grad u kojem možete popiti čaj direktno iz vulkana?

Gazdarica kafića Paula Aguar priprema čaj iz vulkanskog kazana, koristeći geotermalno zagrijanu vodu iz zemlje. Ovaj postupak ne samo što vodu pretvara u purpurnu već ovaj kafić čini jedinstvenim u svijetu.

Priprema i ispijanje čaja ne treba da budu nikakva nauka. A ni grickanje keksića i lakih tema uz taj čaj. Riječima poput „oksidacije“ i „molekula“ ovdje svakako nije mjesto. Ali, kada vaš čaj počinje da poprima ljubičastu boju, teško je ne prokomentarisati.
Upravo se to dešava svaki put kada naručite specijalni zeleni čaj u kafeu Chalet de tia Mercês, u malenom gradiću Furnas u São Miguelu u Portugalu.

Gazdarica kafića Paula Aguar ovdje priprema čaj iz vulkanskog kazana, koristeći geotermalno zagrijanu vodu iz zemlje. Ovaj postupak ne samo što vodu pretvara u purpurnu već ovaj kafić čini jedinstvenim u svijetu.

Ime gradića Furnas govori vam sve što treba da znate o njemu, a on se bez pretjerivanja nalazi u središtu aktivnog vulkana na najvećem od Azora ostrva u Portugaliji. Užareni grad je zaista „u rerni“, pa osim stalne magle, gejziri su svakodnevnica pored kuća i ulica.

I nije samo čaj ovdje atrakcija! Svinjske uši, piletina, povrće i drugi delikatesi takođe se spremaju u prirodnoj rerni, tačnije na vulkanskoj toploti i prodaju se na ulici za jedan euro.
Paulin restoran nalazi se pored tropske rijeke sa koje se para izdiže sa obje strane čisto kao podsjetnik da se vulkan može aktivirati u svakom trenutku i pretvoriti simpatični gradić u jezero lave.

Ako se pitate zašto voda u čaju postaje ljubičasta, Paula je objasnila da gvožđe u vulkanskoj vodi pravi reakciju sa antioksidantima iz zelenog čaja mijenjajući mu boju u ljubičastu, pa sve do najtamnije bronzane. Potrebno je sačekati nekoliko minuta jer se sa bojom mijenja i ukus čaja.

Paula kaže da kafić nije otvorila slučajno. Naime, ona je diplomirani biolog sa master radom na temu prirodne okoline i evolucije, ali i doktorskim studijama iz prirodnih nauka. Osim što posjeduje kafić, radi kao profesorka na fakultetu, pa nema sumnje da definitivno zna šta radi dok priprema čaj.