Upoznajte časne sestre iz Kalifornije na neobičnoj misiji: „Našom svetom marihuanom želimo izliječiti svijet“

Časne sestre u Kaliforniji na svojoj plantaži uzgajaju marihuanu i prodaju svoje lijekove putem interneta. „Sestre iz Doline“ koje sebe smatraju kaluđericama, ali ne katoličke ili bilo koje druge vjeroispovijsti, prave organske proizvode za liječenje bolova u leđima, migrena, pa čak i mamurluka i mole se nad svakom bočicom prije isporuke mušterijama

Živjeti život poput časnih sestara nije za svakoga. Potrebno je puno discipline, odricanja, empatije, strpljenja i – veliko znanje o uzgajanju marihuane, barem kada je riječ o grupi časnih sestara iz grada Mersed u Kaliforniji. „Sestre iz doline“ odstupaju od uobičajenih rigoroznih pravila crkve. Okrenute su više prirodi i njenim plodovima, a sve u misiji da drugima pomognu izliječenju.

Osim voća i povrća, grupa časnih sestara na svom imanju uzgaja i kanabis od kojeg prave razne proizvode pout krema, sapuna, ulja, koji kako kažu, pomažu u liječenju mnogih bolesti. Protiv su religije, i ne pripadaju nijednoj crkvi.

„Marihuana je dar od Boga“

Uzgoj medicinske marihuane u Kaliforniji je legalan već nekoliko godina, međutim, rupa u državnom zakonu omogućava gradskim vlastima da zatvore njihovu farmu. „Sestre iz Doline“ vjeruju da je marihuana stvorena s razlogom, a one svoje proizvode prodaju isključivo kao lijek, koji dokazano olakšava bolove mnogim pacijentima, posebno onim koji boluju od raka.

Ova biljka najviše raste u Centralnoj Kaliforniji, a časne sestre nisu željele otkriti tačnu lokaciju njihove male plantaže.

  • Mi nismo tradicionalne časne sestre. Ne budimo se ranom zorom kako bismo se molile. Sve naše molitve su usmjerene na posao i na biljke kanabisa. Ipak, kada pripremamo naše lijekove to je svakako u pobožnom okruženju – objašnjava sestra Kejt.

Napravile su čak i svoju internet stranicu na kojoj nude ulje, meleme i tinkture od kanabisa za liječenje brojnih tegoba – napade, migrene, glavobolje, pelenski osip, zubobolje, a oboljeli od raka najviše traže ulje.

  • Nedavno smo proslavili prvu godišnjicu proizvodnje ljekovitih sredstava dobivenih od uzgoja marihuane. Jedino nas brine što gradsko vijeće najavljuje zabranu uzgoja medicinske marihuane i donošenja zakona kojim će se to regulisati. Najavljena zabrana nas frustrira jer svi ti ljudi imaju negativan stav prema nečemu što je istinski Božiji dar – kaže sestra Darsi.

 

 Zakletva za vrijeme punog Mjeseca

Kao kažu, od svojih proizvoda su samo prošle godine zaradile oko 750.000 dolara, što je najviše od kako su ušle u ovaj biznis 2015. godine. Iako su do sada dobile samo nekoliko otrovnih komentara i poziva od Katoličke Crkve,  lokalna zajednica ih obožava.

  • Naši lijekovi nisu psihoaktivni. Imamo dodira sa onim što dolazi iz konoplje, ali se zalažemo za legalizaciju cijele ove biljke. Nad svakom bocom koju napunimo izgovaramo molitvu prije nego što je pošaljemo korisniku – kaže sestra Kejt.

Kada se završi naporan rad oko pravljenja lijekova od marihuane, ova neobična družina se zna i dobro zabaviti. Naime, svakog punog Mjeseca, sestre organizuju ceremoniju na koju su svi dobrodošli, a zadnjih mjeseci na proslavu zna doći i do pedeset ljudi.

  • Ceremonija uključuje svečanu gozbu i rituale pored vatre, i prisutni su svi. Od djece do odraslih. Zabava nekada potraje i do duboko u noć. Proslavljamo rođendane i sve bitno što se dešava u našoj zajednici – kažu ove čsne sestre.

Jedna ovakva proslava je održana prošlog jula za vrijeme punog Mjeseca kada je svih sedam časnih sestara bilo prisutno kako bi prihvatili dva nova člana u svoju grupu. Dvije žene iz Toronta, sestre Kler i Stefani izrekle su svečanu zakletvu prema kojoj doživotno dužne da služe ljudima, da se bave ekologijom, da čuvaju majku Zemlju i da se odreknu seksa.

Sestre nastavljaju sa svojim biznisom koji im dnevno donese oko 1000 dolara, dok na godišnjem nivou znaju „okrenuti“ i oko milion dolara, međutim kako kažu, novac im nije glavna motivacija već sredstvo koje im olakšava širenje svog pokreta za konačnu legalizaciju marihuane.