UPOZNAJTE BOLJE ČUDO OD ŽENE – DANU OZOLA

Ona je majka četvero djece, ministrica finansija Latvije, šahovska prvakinja,

Iako mlada (35 godina) Dana Reizniece-Ozola je ministrica finansija Latvije. Ali, to nije sve. Dana je i šahovska velemajstorica već 16 godina, od 2001. Bila je prvakinja svoje zemlje čak četiri puta (1998 – 2001.), a 1998. i 1999. okitila se i naslovom evropske prvakinje do 18 godina.

Šira svjetska sportska javnost detaljnije ju je upoznala prošle godine kada je na Šahovskoj olimpijadi (četvrto kolo) u Azerbajdžanu svladala svjetsku prvakinju Kineskinju Hou Yifan.

Nisu samo šah i titula ministrice ono što je čini posebnom. Osim materinjeg, Dana priča još pet jezika (engleski, ruski, njemački, francuski i španski), ima čak četiri diplome, rukovodila je projektima svemirskih i satelitskih tehnologija i sve to uspijeva odgajajući – četvero djece! Ponosni tata i suprug je Andris Ozols, direktor Agencije za ulaganje i razvoj u Latviji.

– Možete ostvariti bilo što na svijetu ako imate barem jednu stabilnu tačku, a to je meni porodica. Najteže je rukovoditi djecom. Ako to uspijete, onda možete sve! Najstarija kćer zna igrati šah, ali je visoka pa je odabrala košarku. Ostali se polako upoznavaju sa šahom – kaže Dana.

Ne čudi stoga što, s obzirom na umijeće u šahu, Dana ima znanje, strpljenje i sposobnost povlačenja pravih poteza u pravo vrijeme. I predviđanja istih. Kako na ploči, tako i u poslu.

– Šah strukturira mozak i pomaže vam u svakom području života, pogotovo u politici. Nauči vas kako se snaći u kompliciranoj situaciji i predvidjeti neke poteze. Voljela bih da svako dijete u svijetu igra šah – kaže Dana Reizniece-Ozola koja sljedećom izjavom pokazuje i da ima smisla za humor

Njen životni moto puno otkriva Ona poručuje: „Idi uzvodno, a ne nizvodno. Budi svoj“