Upala mjehura kod žena: Opasna infekcija koja mora da se liječi

 

Ukoliko se terapija ne sprovede na vrijeme, infekcija mokraćne bešike može da se proširi na bubrege i izazove ozbiljne zdravstvene probleme
Urinarne infekcije kao što su upala bešike (cistitis), upala mokraćnih kanala (uretritis) pogađaju svaku ženu makar jednom u životu. Od ovih tegoba obolijevaju i muškarci, ali znatno ređe od pripadnica nježnijeg pola.

Simptomi urinarnih infekcija

Tegobe u nekim slučajevima potpuno izostaju, a mogu se kretati u rasponu od veoma blagih do izuzetno bolnih i neprijatnih, praćenih blago povišenom temperaturom. Simptomi upale bešike obično započinju sa iznenadnim bolom i osjećajem težine u mokraćnoj bešici.

Javlja se i često mokrenje, što je zapravo odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija, kao i peckanje prilikom mokrenja.

Ono što pacijente najviše plaši jeste prisustvo krvi u mokraći, tada mokraća zna da bude bjeličasta ili mutna. Groznica može da bude znak da se infekcija proširila na bubrege, a u tom slučaju nerijetko je praćena bolom u slabinskom dijelu leđa, povraćanjem i mučninom.

Urinarne infekcije kod žena

Najviše zbog anatomske građe urogenitalnog sistema, žene su daleko podložnije infekcijama od muškaraca. Upala mjehura najčešće pogađa mlade žene koje tek stupaju u seksualne odnose, kao i starije posle menopauze. Iako tegobe mogu da budu vrlo neprijatne, ove infekcije liječe se jednostavno i brzo primjenom odgovarajućih medikamenata, kao i biljnim čajevima. Međutim, ukoliko se terapija ne sprovede na vrijeme, infekcija mokraćne bešike može da se proširi na bubrege i izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako nastaju urinarne infekcije

Često se misli da se urinarne infekcije prenose isključivo seksualnim putem, sa zaraženog partnera, ali to nije tačno. Ipak, seksualni odnos predstavlja rizik jer bakterije koje se nalaze između anusa i vaginalnog otvora lako prelaze do bešike i mokraćnih kanala. Dakle, upalu izazivaju mikroorganizmi koji se inače nalaze u urogenitalnom traktu i crijevima. Infekcija mokraćnih kanala se češće dešava kod žena, pošto je put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike mnogo kraći nego kod muškaraca.

Faktori rizika za urinarne infekcije

– Smanjen unos tečnosti

– Nedovoljna higijena

– Kamen u bubregu

– Često kupanje u bazenima i kadi

– Dugotrajno i učestalo zadržavanje mokraće (odlaganje mokrenja)

– Uvećana prostata kod muškaraca

– Polne bolesti (hlamidija,gonoreja)

– Pad imuniteta i oslabljen imunitet

– Preterana higijena – prekomjerna upotreba sredstava za higijenu uništava dobre bakterije koje treba da budu u ravnoteži sa onima koje su opasne.

Analiza mokraće i nalaz urinokulture

Prvi korak u uspostavljanju dijagnoze jeste analiza mokraće, kojom se proveravaju prisustvo bakterija i nivo crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Po preporuci ljekara, može se uraditi i urinokultura, kako bi se utvrdilo o kojoj bakteriji je riječ i na kakvu je terapiju osetljiva. Ukoliko se potvrdi postojanje urinarne infekcije, uvode se antibiotici, a savjetuje se i povećen unos tečnosti jer nam često mokrenje pomaže da izbacimo bakterije iz urinarnog trakta.

Pravilna ishrana za zdravlje urinarnog trakta

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina (meso, jaja, mlečni proizvodi, riba…), prečišćenog skroba (belo brašno) i slatkiša sa bijelim šećerom. Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi.

Sa druge strane, treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica. Takođe, savjetuje se unos veće količine vitamina C (dovoljno je 500 mg dnevno). Za jačanje imuniteta neophodno je jesti namirnice bogate vitaminima A i E, kao i mineralima selenom i cinkom.