Upala jajnika je najčešći uzrok neplodnosti kod žena: Pomažu ovi prirodni recepti!

Upala jajnika može da bude akutna ili hronična. Tok bolesti je često podmukao, bez ikakvih simptoma. Za posljedicu ima začepljenje jajovoda i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. Upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi prenosivi spolnim putem. Vrlo često je u pitanju klamidija i gonokoka. Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka. Često se javlja temperatura i slabost. Evo receptura koje će vam pomoći.

  • Kukuruzna svila – 6 kašika, neven, medvjeđe grožđe – po 4 kašike. Sve dobro promiješati i od te mješavine 4 kašike kuhati 15 minuta u pola litre vode. Zatim pustiti da stoji 15-20 minuta. Piti prije jela po jednu šolju tri puta dnevno.
  • U jednu posudu (tiganj) stavi se dvije šake soli i to stavi na šporet. Varjačom se miješa sve dok ne počne da prska. Tada se na so nalije malo sirćeta, toliko da so postane mokra. Ta so se stavi na lanenu krpu i privije na bolno mjesto. Ti se oblozi stavljaju svako veče pre spavanja. Taj oblog dobro je metnuti (kaže Pelagić) i u slučaju kad se primijeti kilavost.
  • Šaku majčine dušice preliti litrom ključale vode. Vruće usuti u jednu manju posudu (noćnu) i tu posudu staviti u veću prikladnu posudu, sjesti i pokriti se oko tijela da para ne izlazi. Treba sjediti sve dok ima pare.