Unutrašnji “sat”: U KOJE DOBA DANA SAGORIJEVAMO NAJVIŠE KALORIJA?

Unutrašnji sat našeg tijela diktira mnogo toga u našem danu. Govori nam kada smo gladni, kada smo umorni ili kada nam je potreban odmor, ali i još mnogo toga.

Ovaj “sat” takođe određuje u koje doba dana sagorijevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, pokazalo je novo istraživanje. Prema studiji objavljenoj u “Current Biology”, kasno poslijepodne je period kada sagorijevamo 10 odsto više kalorija nego ujutru.

Studija ukazuje na važnu ulogu našeg unutrašnjeg sata u regulaciji metabolizma. Zbog toga ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smena ili drugih faktora imaju veću vjerovatnoću da dobiju na višku kilograma.

Kako bi procijenili promjene u metabolizmu tokom dana bez uticaja nivoa aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, naučnici su tokom mjesec dana proučavali sedam učesnika u laboratoriji u kojoj nije bilo prozora, ni satova!

Učesnici nisu imali ni telefon, ni internet i dobili su rasporede kada mogu da spavaju, da se probude i da jedu. Svake večeri učesnici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, jer su istraživači tako htjeli da provjere ovu teoriju.

Sve to je bilo osmišljeno da se ljudsko tijelo ne bi oslanjalo na znakove iz spoljašnjeg svijeta. To je istraživačima omogućilo mjerenje brzine metabolizma u svako doba dana, prenosi “Times Of India”. Otkriveno je da su učesnici sagorijevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživjeli pad tjelesne temperature. Dok je potrošnja energije bila najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslijepodnevnim satima.