Uništava rak i „diže iz mrtvih“: Čaga je najjači poznati antioksidans

   Prirodni je borac protiv tumora, sprječava razvoj raka i uništava kancerogene stanice, pritom ne dirajući zdrave. Svojim moćnim protuupalnim djelovanjem i mehanizmom apoptoze uništava deformirane stanice. Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za hemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet.

Čaga (lat. Inonotus obliquus) parazitska je gljiva na brezi koja nalikuje izgorjeloj izbrazdanoj kori. Raste u šumama breze diljem Sjeverne i Istočne Evrope, Rusije i Koreje. Najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoeuropskoj medicini. Stari Azijci su je primjenjivali za održavanje zdrave prirodne ravnoteže (chi), vjerujući da daje mladolikost, produžuje život i jača imunitet.

Ljekovita kiselina čage

Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocjenih bioloških aktivnih tvari, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se  fenolni spojevi, melanini, triterpenoidi i mali postotak betulinske kiseline.

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se čagina kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga je najjači poznati antioksidans. Biljke poput aronije i goji bobica  nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrijednostima. Ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC, koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama.

 Uništava zloćudne stanice

Čaga je prirodni borac protiv tumora zahvaljujući betulinskoj kiselini, koja sprječava razvoj raka i uništava kancerogene stanice, pritom ne dirajući zdrave. Djeluje protiv raka dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca,  slezene, mozga i timusa te leukemije, melanoma i limfoma.

Čaga svojim moćnim protuupalnim djelovanjem i mehanizmom apoptoze uništava deformirane stanice. Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za hemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet.

  Prirodni adaptogen

Čaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa, koji uzrokuje 90 posto svih bolesti.  Sovjetska vlada je svojedobno svojim sportašima i astronautima naredila da koriste adaptogene za poboljšanje umnih i tjelesnih sposobnosti.

 Pripravci od čage

U pravilu se čaga melje u fini prah i pretvara u napitak sličan kafi ili čaju, a može primjenjivati i u obliku tinkture.

10 grama mljevene čage prelijte s 400 ml ključale vode i ostavite da odstoji 5 minuta.

Redovito konzumiranje čaja od čage štiti od stresa, trajno povećava otpornost organizma prema bolestima i daruje dugovječnost. Sibirski ga narodi redovno piju, što je možda uzrok njihove izvanredne dugovječnosti. Čagu možete nabaviti preko interneta u obliku praha ili gotove tinkture. Pobrinite se da nabavljate divlju organsku čagu, koja je slobodna od svih pesticida.