Unesite sreću u svoj dom: Ove sobne biljke obezbjeđuju protok prirodne i pozitivne energije

Postoje sobne biljke koje regulišu protok prirodne energije i uspostavljaju ravnotežu između različitih energija

Prema feng šui, drevnom kineskom načinu življenja u skladu sa energijom zemlje, postoje sobne biljke koje regulišu protok prirodne energije i uspostavljaju ravnotežu između različitih energija. Pozitivnu energiju u domu unijet će sve biljke koje imaju srcolike, zaobljene i mesnate listove. Tu spadaju agloneme, fikusi, krotoni, eševerije, difenbahije, primule, ljubičice, orhideje, spatifilum, begonija, gardenija, kućna sreća, pahira i nezaobilazno “drvo novca”.

Najbolje je da biljke držite u istočnom, južnom i jugoistočnom dijelu doma, a idealno je da su u tom dijelu trpezarija, dnevna soba, terasa ili ulaz. Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za kuhinju ili kupatilo, jer mu je za rast potrebno mnogo vlage. Sobne palme su prikladne za velike prostorije ili hodnike.

Ne vole suh vazduh ni visoku temperaturu, potrebno ih je umjereno zalivati tokom zime, a obilnije ljeti. Iako puzavice (filadendron, scindapsus, bršljan, kolumnea, hlorofitum…) nisu zaobljenih listova, zbog svoje gipkosti ublažavaju oštre linije kućnog namještaja, polica i prozora. Umjesto puzavica mogu se postaviti i viseće korpe sa biljkama ovalnih listova, kao što su maranta, kalatea ili fitonija. Prema feng šuiju, najlošiji izbor su kaktusi i treba ih izbjegavati.
Feng šui preporučuje da se koriste biljke i njihovi mirisi radi postizanja lične energetske ravnoteže – bolje se osjećamo kada u prostoru osjetimo neki miris koji nam je prijatan.

Biljke koje nam mogu uljepšati život u zatvorenom prostoru su: bosiljak, bergamot, limun, bor, eukaliptus, jasmin, borovnica, kamilica, cimet, lavanda, nana, ruža, narandža i timijan.

Miris bosiljka povećava osjećaj sigurnosti, pojačava svijest o vlastitoj snazi i omogućava lakšu koncentraciju. Možete ga držati u saksiji na kuhinjskom prozoru. Uz miris bergamota osjećat ćete manju potrebu za hranom, a uticaće i na smanjenje melanholije. Najbolje je da ga držite u južnom dijelu dnevnog boravka ili kancelarije.

Bor možete postaviti na ulazu u stan, kuću ili terasu, jer ćete tako smanjiti napetost. Možete ga pomiješati sa vodom kojom čistite dom i na taj način osvježiti prostor u kojem boravite. Eukaliptus je velika pomoć za one koji imaju probleme sa sinusima. Ukoliko imate prehladu, dobro je prostor ispuniti mirisom eukaliptusa, jer čisti ne samo sinuse nego i disajne organe.

U stanu ga treba držati u sjeveroistočnom dijelu, a u sjeverozapadnom dijelu za one koji često putuju. Preporučuje se da u vazi držite samo svježe cvijeće, i to na sredini prostorije, jer će tako upijati mirise i toksine. Svakodnevno mijenjajte vodu, podrezujte ga i skidajte uvelo lišće. Izuzetak od ovog pravila je mirisna lavanda, koja može da se koristi i sušena.

error: Content is protected !!