UMRO ZBIGNIEW BRZEZINSKI, ZAGOVARAČ BOMBARDIRANJA MILOŠEVIĆEVE SRBIJE

Zbigniew Brzezinski, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jimya Cartera, umro je jučer u 89. godini, objavili su američki mediji.

Brzezinski, koji je bio simpatizer Demokratske stranke, poznat je američkoj javnosti po veoma oštrim stavovima koje je svojevremeno ispoljavao prema Sovjetskom Savezu. U regionu je ostao upamćen kao žustri zagovornik ukidanja embarga vlastima u Sarajevu, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te bombardiranja Srbije Slobodana Miloševića zbog agresivnih ratova koje je Beograd poveo 90-ih godina prošlog stoljeća, piše Avaz.

U prvim reakcijama američkih medija ističe se njegova sposobnost i odlučnost u politici i stav da je trajno obilježio vanjsku i unutarnju politiku SAD. mBrzezinski se tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine ustrajno borio za promjenu američke politike. U jednom je autorskom tekstu za New York Times, objavljenom u aprilu 1993. godine pod naslovom:

“Nikada više, osim u slučaju BiH” snažno kritizirao administraciju tadašnjeg predsjednika Billa Clintona zahtijevajući odlučniji angažman SAD u BiH i regionu.

Ostat će upamćen i kao jedan od rijetkih američkih intelektualaca koji se usprotivio napadu na Irak, 2003. godine ali i kao čovjek koji je odigrao jednu od najvažnijih uloga u naoružavanju afganistanskih mudžahedina u ratu protiv sovjetske okupacije te zemlje. Brzezinski je bio predavačna John Hopkins Univerzitetu u Washingtonu.