Umnu oštrinu u starosti možete zahvaliti cjeloživotnoj ljubavi prema knjigama!

U časopisu Neurology objavljeni su rezultati koji pokazuju da čitanje, pisanje ili koja slična aktivnost pomaže usporavanju procesa opadanja kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi, neovisno o neurodegenerativnim bolestima povezanima sa starošću. Knjiškim moljcima ljubav prema knjigama i čitanju te simuliranju mozga mentalnim aktivnostima rezultira sporijim opadanjem pamćenja i drugih sposobnosti.

Mentalno zdravlje nije ništa manje važno od fizičkog. Mentalne vježbe osnažuju moždane sposobnosti, što podrazumijeva pamćenje ili pažnju. Zahvaljujući internetu i razvijanju tehnologije, razne igre i mozgalice samo su ‘klik’ od nas.

Ipak, nova su istraživanja pokazala da čitanje služi jednako kao već spomenute razbibrige. U časopisu Neurology objavljeni su rezultati koji pokazuju da čitanje, pisanje ili koja slična aktivnost pomaže usporavanju procesa opadanja kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi, neovisno o neurodegenerativnim bolestima povezanima sa starošću. Cjeloživotna ljubav prema knjigama i čitanju te simuliranju mozga mentalnim aktivnostima rezultira sporijim opadanjem pamćenja i drugih sposobnosti.

Iz rezultata se može iščitati da je pad sposobnosti pamćenja 32 posto manji kod knjiških moljaca za razliku od onih koji nisu mnogo čitali. Oni koji u starosti nisu nikako pisali ili čitali, iznjedrili su još lošije rezultate. Pad sposobnosti pamćenja iznosio je 48 posto u odnosu na ispitanike koji su tijekom života imali prosječne čitateljske navike.

(neurology.com)