Umjetničke majstorije Himze Bužimkića iz Bužimkića kod Bosanske Krupe: Čudesno lijepe “unske” lađe

Kažu kako pored njegove lađe “treba stati i gledati: hem je lijepa za oko, hem je udobna za vožnju!”

Himzo Bužimkić -Istesao zanat

Himzo Bužimkić, stolar iz bosanskokrupskog naselja Bužimkići, postao je nadaleko poznat još kao majstor za izradu unskih lađa. Kažu kako pored njegove lađe “treba stati i gledati: hem je lijepa za oko, hem je udobna za vožnju!” Ovaj majstor svog zanata uz osmijeh zadovoljstva kazuje:

– Prvo su me upoznali kao tesara, a kasnije kao “lađara”. Svoj zanat sam “istesao” najprije gledajući šta rade veliki tesari, a onda sam zasukao rukave i počeo “đeljati” drvo kako bih mu upoznao dušu.

 Zlatne, zanatske ruke

Komoda

Himzo s ponosom ističe kako može napraviti sve što mušterija zamisli i poželi: sehare, sinije, sećije, drvene dijelove vikend – kućica, komode, ormare. Njegove zlatne, zanatske ruke su uvijek u poslu, a posla uvijek ima, kako on voli kazati, ko hoće da radi.

– Iz moje stolarske radnje još niko nije otišao nezadovoljan. Što je ko zatražio to je i dobio, jer ovaj se zanat odrađuje sa ljubavlju, a kada je tako i predmeti imaju ljepotu izgleda. Do sada sam mnogo toga uradio od običnih, ali lijepih i funkcionalnih komoda do ormara unikatne izrade i obrade. Nedavno sam za komšiju kompletirao ormane i sve potrebno za odlaganje lovačke opreme.

Prepoznatljiv majstorsluk

Zdanje od stare daske

Himzinim šadrvanima i drugim nesvakidašnje atraktivnim rukotvorinama dive se ljudi kamo god je radio, jer  je njegov majstorluk prepoznatljiv. Veli kako mu je to najbolja reklama. Kazuje:

– Zajedno sa mojim radnim timom, u kojem su moj sin i rođak, nastojimo da svaka rukotvorina ima ljepotu izgleda i funkionalnost. Tajna našeg uspjeha je u neizmjernoj ljubavi prema ovom ovom zanatu, kao i činjenica da večinu rukotvorina izrađujemo od stare drvene građe, a takve rukotvorine poprimaju atraktivan i bogat izgled.

Himzina unska lađa

 

Hem lijepa hem funkcionalna

San o velikoj lađi

Ovaj vrsni majstor planira izraditi za svoje potrebe veliku lađu. Kaže:

– Ta lađe bi unutra imala sve popratne sadržaje: rashladne frižidere, malu pecaru, dva krevetića da bi je tokom ljeta mogli iznajmiti za noćenje na Uni, piknike i odmore, a za putovanje bi mogla primiti i do tridesetak osoba!

 

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba