Umjesto skupe analize krvi: Jednostavan test otkriva da li ste alergični na gluten

Intolerancija ili osjetljivost na gluten pogađa oko 35 odsto populacije. Njihovim tijelima nedostaju ključni enzimi potrebni za razgradnju čestica glutena.

Puno je dezinformacija koje kruže o intoleranciji na gluten, a mnogi su ljudi jednostavno odlučili da prestanu da jedu gluten ne znajući šteti li im on zaista. Iako intolerancija na gluten ne pogađa sve, teško je reći jeste li deo pogođene populacije bez odgovarajućeg testa.

Eliminacijska dijeta

Problem s tim testovima je, međutim, što su vrlo skupi. Ali umesto da idete na potpunu analizu krvi, možete napraviti jednostavan test sami kod kuće kako biste saznali koliko ste stvarno osjetljivi na gluten. Eliminacijska dijeta uključuje izbacivanje određenih vrsta hrane koju inače jedete kako biste vidjeli kako vaše tijelo reaguje na promjenu. Moraćete vrlo pažljivo da pratite svoje tijelo tokom cijelog trajanja testa.

Najbolje je da vodite dnevnik i bilježite svaku promjenu tokom dana. Prvih nekoliko dana jedite hranu koja sadrži puno glutena. Zapišite kako se osjećate nakon što ste pojeli hranu. Posmatrajte kakva vam je probava, koliko vam je tvrda stolica, jeste li se naduli, imate li grčeve. Čak obratite pažnju na svoje raspoloženje.

Nakon toga moraćete potpuno da izbacite gluten iz hrane. Strogo se držite bezglutenske hrane i pratite reakcije svog tijela. Ako imate intoleranciju na gluten, odmah će nestati svi znakovi probavnih smetnji, iscrpljenosti, dehidracije. Ako niste osjetljivi na gluten, nećete primijetiti nikakve promjene u odgovoru vašeg tijela ni u prvoj ni u drugoj fazi testa, piše Slobodna Dalmacija.

Loša probava

Specifični sindromi intolerancije na gluten razlikuju se od osobe do osobe. Možete doživjeti sve gore navedene sindrome ili samo neke. Najčešći simptom osoba s osjetljivošću na gluten je probavna smetnja. Budući da njihovo tijelo ne može da razgradi gluten, imaju grčeve, nadutost, proliv i gasove. Drugi neprobavni simptomi intolerancije na gluten uključuju migrene, “moždanu maglu”, iscrpljenost, zadržavanje vode i bolove u zglobovima.

Budući da nepodnošljivost glutena dovodi do upale, simptomi se mogu pojaviti i na koži. Možda ćete imati više akni, više problema s psorijazom i ekcemom ako jedete puno glutena. Obično svi ovi simptomi nestaju sami od sebe ako se gluten izbaci iz ishrane.

Ako niste osjetili nijedan od gore navedenih simptoma, možete se opustiti i nastaviti da jedete gluten. Ako jeste, biće potrebne ozbiljne promjene načina života.