Umijeće čitanja lica i tijela: Po licu se karakter poznaje

Kakva ste osoba? Može li vam se vjerovati? Otkrivamo vam fiziognomiju – umijeće čitanja lica i tijela

Više puta vam se dogodilo da gledajući nečije lice dobijete osjećaj prijatnosti ili neprijatnosti? Sreli ste nepoznatu osobu koja vam je na prvi pogled simpatična ili, pak, potpuno odbojna, a razlog tome jednostavno ne možete objasniti. Neki stručnjaci rješenje nalaze u fiziognomiji – umijeću čitanja crta lica, oblika lubanje i građe tijela.

Starenjem, mršavljenjem, debljanjem, pa i čupanjem obrva ili plastičnim operacijama, naša se fizionomija neprestano mijenja, a tako se često mijenja i naš karakter. To je logično, jer ako osoba koja sebe smatra neatraktivnom smrša ili promijeni nešto na sebi, promijenit će se i njen stav. Može, naprimjer, postati samouvjerenija, hrabrija, veselija itd. Ali, isto tako se može dogoditi da se sa promijenjenog lica iščitava nešto sasvim suprotno od pravog karaktera osobe, zaključuju stručnjaci.

Tehnika čitanja lica može nam pomoći i u poslu. Za uspješan poslovni razgovor idealno je koristiti tehniku «ogledanja», tj, kopirati izraze lica i geste druge osobe sa sekundom zakašnjenja, ali, naravno, ne previše očito.

Najlakše je otkriti laganje, jer osoba koja ne govori istinu najčešće izbjegava direktan pogled u oči, nervozno kašljuca, često drži ruku preko usta, licka se ili gricka usnice, tapka nogom, lagano se vrpolji i stišava glas.

 Ličnost iščitana iz čela i uha

U drevnoj Kini i Japanu fiziogonomija je bila vrlo raširena; Namboku Mizuno, najveći japanski fiziognom – dijagnostičar, promatranjem crta lica i tijela mogao je odgonetnuti karakter ljudi, dobre i loše strane i njihovu predodređenost. Danas se tom tehnikom služe kriminalisti, ali i poslovni ljudi kojima fiziognomija pomaže kod traženja novih poslovnih saradnika. O čemu se dakle radi? Naša su tijela, pa tako i lice, asimetrična.

Stručnjaci kažu da je lijeva strana lica naslijeđe oca, a desna-naslijeđe majke. Kada se proučava i čita s lica, naša osobnost krije se u onom dijelu koji je najizraženiji ili najrazvijeniji, a to su čelo i uho. Čelo i uho imaju tri zone, a promatraju se sprijeda i iz profila. Gornja zona na čelu je intelekt, pa su osobe čiji je vrh čela izraženiji intelektualne, dok oni koji imaju izraženiji donji dio čela, kod obrva, vole iznimno uživati u životu. Srednji dio čela su emocije, a srednji dio uha izražava vještinu i sposobnost komunikacije, tvrde stručnjaci.

 Vrste oblika lica

Što se tiče oblika lica, postoje črtiri tipa: oblik trokuta, obrnuti trokut, četvrtasto i oblo lice. Svako od njih ima svoje osobine pa tako, prema ovoj teoriji, osoba sa trokutastim licem voli i cijeni izravan pristup u komunikaciji. Ne voli okolišanje, niti nejasnoće i želi iskrenost koju, za razliku od nekih drugih tipova, može podnijeti. Nejasnoće u komunikaciji dovode do sukoba jer, kada ne šaljemo jasne poruke, sagovornik ih može pogrešno protumačiti.

S druge strane, osobama sa ovalnim licem više odgovara pomno slušanje. Oni su sagovornici koji zainteresirano slušaju tuđa izlaganja i probleme, ali ih ne znaju riješiti. Oči, ogledalo duše, također jako puno govore o osobi, a gleda se razmaknutost, veličina, oblik itd. Osobe malih očiju vole izravan način komunikacije, iskrene su i otvorene, brzo prelaze sa teme na temu ne gubeći se pritom u praćenju razgovora.

Osobe velikih očiju uživaju u opuštenom razgovoru, stabilne su i vole razgovarati o različitim temama, maštovite su i kreativne, ali često prelaze granicu između stvarnog i izmišljenog. Osobe punih obraza su vesele i pravi prijatelji, pune su razumijevanja, pravo «rame za plakanje». Osobe sa punim usnama okrenute su užicima, sklone su zavođenju, senzualne i naginju seksualnim užicima.

(aura.ba)