Ultra moćan recept: SPOJ BIJELOG LUKA I MEDA ZA SNAŽNIJI IMUNITET

Bijeli luk je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Med ima bogati ukus, a vitamini i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Bijeli luk štiti od prehlade
Bijeli luk sadrži jedinjenje poznato kao alicin, za koje se smatra da pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i anti-mikrobno djelovanje. Ujedno, bijeli luk je nisko kaloričan, ali sadrži visoko hranjive materije. Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna.

Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija bijelog luka smanjuje broj prehlada za 63 posto, dok ujedno smanjuje prosječno trajanje simptoma prehlade za 70 posto.
Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe, sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Med ujedno zbog svoje ljepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluzokože grla.

Uz to, poboljšava probavni sistem i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta.

„Činjenica je da med najvećim udjelom sadrži jednostavne šećere: fruktozu i glukozu, ali za razliku od rafinisanog šećera i kukuruznog skroba koji u osnovi predstavljaju prazne kalorije, med obezbjeđuje preko 100 za organizam važnih sastojaka. Uprkos izrazitoj slatkoći , prosječan glikemijski indeks meda kreće se oko 55, a ta brojka označava umjereni glikemijski indeks“, rekla je nutricionista Sandra Krstev Barać.

Kako napraviti ovaj lijek od meda i bijelog luka?

Potrebno je: 335 grama meda (domaćeg), 10 čehni bijelog luka, 1 staklena tegla sa poklopcem.

Priprema:
Bijeli luk očistiti pa isjeckati sitno. Sipati med u staklenu posudu i prebaciti tamo bijeli luk. Poklopiti odgovarajućim poklopcem i čuvati 1 nedelju na tamnom mjestu. Nakon sedam dana dobićete prirodni ljek koji je jedan od najzdravijih lijekova na svijetu.
Uzima se po 1 kašika dnevno, ujutru na prazan stomak.

Sirup se može razblažiti toplom vodom. Lijek se uzima 7 dana bez prekida, pa se dvije nedjelje pravi pauza i onda se još jedna nedelja konzumira ovaj lijek. Teglu čuvajte na sobnoj temperaturi.