ULOGA SUNCA U ASTROLOGIJI: Sunce je srce horoskopa, srce čovjeka, naš temperament, naše dostojanstvo, naš ego i naša volja

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Dok ispraćamo nedelju, dan Sunca, evo jednog starog teksta o ulozi Sunca u astrologiji:

Naš horoskopski znak ustvari predstavlja položaj natalnog Sunca u određenom zodijačkom znaku. Još od prapočetaka astrologije, civilizacije stare ere, naseljene na obalama Mediterana i na Bliskom Istoku, primijetile su povezanost imaginarnog kretanja Sunca ekliptikom i promjena koje se dešavaju u prirodi.

I u današnje vrijeme, sami ćete primijetiti da se recimo za vrijeme tranzita Sunca kroz znak Lava od polovine jula pa do gotovo samog kraja avgusta, najmanje radi, većina ljudi putuje na godišnji odmor, temperature dosežu maksimum. Nakon toga, Sunce se poklanja na lavovskoj sceni i prelazi u znak Djevice, vrijeme se mijenja, svi postaju ažurniji i spremni za rad, stvaranje, kreativnost (između ostalog, počinje školska godina). Onda dolazi znak Vage, pada prvi list u jesen, svi se okreću ljubavi i partnerstvima itd.

Već pri prvim koracima u izučavanju astrologije, zapitaćete se, šta tačno simboliše položaj našeg Sunca u natalnom horoskopu? Sunce je srce horoskopa, srce čovjeka, naš temperament, naše dostojanstvo, naš ego i naša volja.

Sunce predstavlja i oca, muža, direktora, predsjednika i generalno svaku vrstu autoriteta i hijerarhije. Sunce je i svaka vrsta svjetlosti, dnevna svjetlost, svjetlost jedne lampe ili refletorska svjetla bilo koje pozorišne scene.
Sunce je apsolutni vladar znaka Lava i Sunce predstavlja sadašnji trenutak, za razliku od vladara opozitnog astrološkog znaka, Vodolije, čiji su vladari Saturn-prošlost i Uran – budućnost.

Sunce je i simbol života. Razmotrite prirodu (element) znaka u kome se našlo Sunce, kako biste znali šta je osnovni motiv kojim će se određena osoba voditi u životu.

Ako je to Sunce u vodenim znakovima (Rak, Škorpija, Ribe) – život je nošen emocijama.

Ako je Sunce u vazdušnim znakovima (Blizanci, Vaga, Vodolija) – život vode misli i racio.

Ako je Sunce u zemljanim znakovima (Bik, Djevica, Jarac) – život počiva na sticanju materijalnog i osjećaju sigurnosti.

Ako je Sunce u vatrenim znakovima ( Ovan, Lav, Strijelac) – život se smatra poklonom čiji je svaki trenutak vredan življenja. Ovan – životna snaga, Lav – ljubav ka životu, Strelac – vjera u život.