Uljepšajte lice i pobijedite “narandžinu koru” ananasom

Ananas je voće koje je bogato vitaminom C, vlaknima, manganom, a takođe sadrži i bromelin, enzim koji primarno služi za probavljanje bjelančevina. Ananas potiče splašnjavanje oteklina i bol u artritičnim zglobovima, čime se postiže bolja pokretljivost tijela, a mnogi smatraju da je ananas uspješan borac u borbi protiv celulita i suvišnih kilograma

Maska za suhu kožu

Pažljivo oljuštite debelu koru ananasa i isijecite ga po dužini na četiri približno jednaka režnja. Sada možete vrlo lako nožem odvojiti srce ananasa koje se nalazi tačno na sredini ploda i veoma je tvrdo i oporo. Uzmite jednu četvrtinu ananasa, izrežite ga na manje komadiće i sameljite na mašini za meso. Dobijenu pulpu nanesite u debljem sloju na cijelo lice (izuzev predjela oko očiju) i eventualno vrat. Prilegnite i potpuno se opustite pola sata, a zatim masku skinite jednostavno umivajući se mlakom vodom. Maska od ananasa izvanredno osvježava kožu, ne iritira je, zbog čega je naročito preporučljiva za osobe koje imaju jako suhu ili osjetljivu kožu.

Za lijepo lice

Kako sok od ananasa sadrži iste hranjive vrijednosti kao i sam plod, odnosno pulpa, možemo i njega iskoristiti za uljepšavanje kože lica. Najjednostavniji način da dobijete čist prirodan sok od ananasa je da pulpu procijedite kroz komadić gaze. Dovoljno je da u kratkim intervalima, nekoliko puta uzastopno namažete lice sokom od ananasa i strpljivo sačekate da se sok na licu potpuno upije, odnosno sasuši. Nakon 20 minuta umijte se. Postignutim rezultatom bit ćete sasvim zadovoljni.

Protiv pjega 

Kako biste ublažili, a ako ste strpljivi, i uklonili mrlje i pjege nastale pod utjecajem sunca ili procesa starenja, kožu svakodnevno nekoliko puta mažite sokom od ananasa. Uspjeh je zagarantovan.

(aura.ba)