Ulje šargarepe za meku i sjajnu kosu

Svi dobro znamo koliko je šargarepa dobra ne samo za naš vid, već i za cijeli organizam: samo jedna velika šargarepa može da obezbjedi više od 200% dnevnog unosa vitamina A.

Pored toga, šargarepa je bogata vlaknima, kalijumom i beta-karotenom. Ali malo nas je ikada razmišljalo o korisnim svojstvima šargarepe za kožu i kosu.

Sjeme i korijen šargarepe ne sadrže ništa manje hranljivih materija od samog povrća, a od njih se pravi organsko ulje bogato vitaminima i masnim kiselinama.

Reći ćemo vam kako ulje šargarepe zapravo djeluje i zašto je to najbolji način da njegujete kosu i kožu glave.

Koje su prednosti ulja od šargarepe?

Ulje šargarepe ima regenerativna, zaštitna, antibakterijska i antihipertenzivna svojstva, zahvaljujući kojima poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja i jača kosu, a takođe je štiti od gljivica i bakterija, uključujući i one koje izazivaju perut i inhibiraju rast.

Ista svojstva ulja šargarepe se bore sa ispucanim vrhovima, sprječavaju gubitak kose, stimulišu rast kose, a vitamini A, B, C i E, kao i fosfor i magnezijum u njegovom sastavu, štite kosu od UV zraka i zagađene životne sredine. Osim toga, ulje šargarepe savršeno hidrira kosu i kožu glave, što je još važnije u jesenjem i zimskom periodu.

Kome je potrebno ulje šargarepe?

Ulje šargarepe je idealno za one sa finom, suvom i kovrdžavom kosom i za one koji žele da ojačaju svoju kosu i učine je mekšom i svilenkastom.

Kako koristiti ulje šargarepe u kućnoj njezi?

Stručnjaci preporučuju nanošenje ulja od šargarepe na korijen kose i kožu glave ne više od 1-2 puta nedjeljno. Može se koristiti i kao hidratantna krema za vrhove tako što ćete ostaviti ulje na kosi nekoliko sati, a zatim ga isprati šamponom. Oni sa suvom ili kovrdžavom kosom mogu ostaviti ulje na kosi preko noći. Ulje ne samo da štiti kosu od lomljenja, već i podstiče oporavak i čini je mekom i sjajnom.

 

(Novosti)