Ulje ove biljke ima moćna antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva

Čajevac (Melaleuca alternifolia) zimzelena, grmolika i endemska biljka iz porodice mirtovki. Poznat je kao ljekovita biljka s moćnim antivirusnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima.

Biljka potječe iz Australije, a pokušaji da se uzgoji na drugim geografskim širinama prvobitno nisu bili uspješni, jer eterično ulje nije bilo ni približnog kvaliteta kao australsko. Poslije su ga zbog velike potražnje uspjeli uzgojiti i Evropljani.

Eterično ulje čajevca dobiva se destilacijom vodenom parom listova drveta čajevca. Postoje tri kemotipa čajevca (terpineol-4, 1,8-cineol i terpinolen), a na tržištu je dostupan samo terpineol-4, koji ima najbolje farmakološko djelovanje.

Rabi se kod infekcija dišnih puteva, infektivne upale crijeva, urogenitalnih i kožnih infekcija, depresije i umora. Naročito je uspješan kod uklanjanja gljivica na noktima, bubuljica i akni, kao i kondiloma ili spolnih bradavica.

Eliminira i neugodne mirise, kao i mnoge bakterije i mikroorganizme. Ulje čajevca također koristi i u raznim kozmetičkim preparatima, sapunima, losionima, šamponima i sl.

Eterično ulje čajevca dobro se miješa s eteričnim uljima bora, eukaliptusa, lavande, limuna, ružmarina i mažurana.

Međutim, treba biti oprezan s upotrebom čajevca jer u velikim količinama može uzrokovati iritaciju kože i sluznice, naročito kod osoba sklonih alergijama.

Da ne bi došlo do neželjenih reakcija, potrebno je pratiti upute proizvođača.