Ulje oraha liječi depresiju i jača memoriju

Povećanje sposobnosti kognitivnih funkcija logično se pretpostavlja već po samom izgledu ploda oraha, a to potvrđuju i rezultati brojnih kliničkih studija. Ulje oraha izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i živčanog sustava, a samim time poboljšava se sposobnost pamćenja, učenja, usvajanje novih vještina, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje

Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju energije, za prijenos kisika iz zraka do svih organa u tijelu, za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama, a u mozgu se nalaze u velikim koncentracijama jer su potrebne za prijenos signala između živčanih stanica. Ako znamo da ove esencijalne masne kiseline čine 66 posto mase našeg mozga, a od toga su 70 posto esencijalne omega 3 masne kiseline, onda je jasno što nam treba za borbu protiv lošeg raspoloženja i slabog pamćenja.

Alfa linolenska višestruko nezasićena masna kiselina je prekusor omege 3 koja uz navedeno popravlja i naš vid, potiče proizvodnju dobrih bakterija u crijevima i lipolizu razgradnju masnih stanica, a jedna od najvažnijih uloga joj je i proizvodnja prostaglandina, protuupalnih supstanci. Potrebne su nam, naravno, isto tako esencijalne omege 6, ali njih ionako imamo previše…

Jedno istraživanje kaže da se konzumacija omega 3 u zadnjih 150 godina smanjila za 80 posto dok se u isto vrijeme konzumacija omega 6 povećala za nekoliko stotina puta. Unos ovih esencijalnih masnih kiselina trebao bi biti u što manjem omjeru u korist omega 6, a eto, naš mozak bi čak htio da omege 3 bude i više u odnosu na omegu 6. Zapravo je malo kvalitetnih hladno prešanih ulja koja ove potrebe mogu zadovoljiti.

Prirodni izvor joda

Ako zbog nestabilnosti (velika sklonost detoksikaciji) isključimo laneno, ulje boražine i ulje noćurka, a zbog visokog sadržaja omege 6 maslinovo i suncokretovo, te kokosovo ulje (omega 9), ostaju nam ulje crnog kima, cameline sative (tzv. bolji lan) i orahovo ulje. Kad već govorimo o boljem pamćenju tu će nam uz orahovo ulje trebati još i željezo, fosfor i magnezij iz piskavice o kojoj je dosta napisano u prošlom broju.

Orahovo ulje je djelotvoran prirodni terapijski pripravak za izazivanje brojnih blagotvornih zdravstvenih učinaka u organizmu. To su znali još i stari Grci po čijem vrhovnom bogu je i dobio ime i koji su, dobro znamo, kako samo, tada pametno i mudro mislili (da sad ne spominjemo sva intelektualna i filozofska otkrića te drevne civilizacije).

Povećanje sposobnosti kognitivnih funkcija logično se pretpostavlja već po samom izgledu ploda, a to potvrđuju i rezultati brojnih kliničkih studija. Ulje oraha, naime, izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i živčanog sustava, a samim time poboljšava se sposobnost pamćenja, učenja, usvajanje novih vještina, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje.

Orahovo ulje je jedan od najboljih izvora antioksidanata važnih za sprječavanje nastanka oštećenja tkiva od slobodnih radikala na fiziološkoj razini svake stanice. Naime, njihova izrazita antioksidacijska aktivnost može značajno usporiti proces starenja, te u organizmu spriječiti

pojavu degenerativnih malignih promjena i bolesti. Također blagotvorno djeluju na organizam i sistemski i lokalno, jer ulje oraha primjenjeno oralno i na koži, djelotvorno sprječava razne procese propadanja tkiva i organa, te potiče njihovo obnavljanje.

Elagična kiselina, spoj prirodno prisutan u ulju oraha (prisutna još u bobičastom voću, naročito u jagodama) ima izraziti anti-age učinak, ali posjeduje i značajna antiseptička svojstva jer u organizmu pospješuje nestanak virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ulje oraha je i prirodni izvor joda, pa tako utječe na pravilno funkcioniranje štitne žlijezde potiče metabolizam njenih hormona.

Hormoni štitnjače djeluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalna razina u tijelu regulira brojne fiziološke zdravstvene i estetske učinke, pa tako izaziva npr. povećanje energetskog iskorištenja šećera i masnoća u krvi, čime snizuje njihovu povećanu razinu i time nastanak zdravstvenih komplikacija kod dijabetičara, ali isto tako potiče izgaranje masnih zaliha i smanjuje količinu masnog tkiva kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Također, jod je prirodni antiseptik, a pomoći će u borbi protiv sveprisutne Candide.

Ogroman doprinos zdravlju

Ulje oraha sadrži i biološki aktivan oblik hormona melatonina koji prirodno regulira normalan ritam spavanja i povećava kvalitetu sna. Orahovo ulje se koristi i za ublažavanje kožnih tegoba poput psorijaze, neurodermitisa i ekcema, jer smanjuje pojavu upaljene kože, alergijskih reakcija, te osipanja, a i smiruje senzaciju nepodnošljivog kožnog svraba. Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz ulja oraha, značajno snizuju povećanu razinu kolesterola i triglicerida, te uravnotežuju lipidni profil u krvi i snizuju rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava.

Također sprječavaju ovapnjenje krvih žila (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta. Isto tako djelotvorno usporavaju kronične upalne reakcije u organizmu koje su ključne za nastanak raznih degenerativnih stanja na razini stanica, tkiva, organa i cjelokupnog organizma.

Ulje oraha je zato učinkovito za tretiranje povećeg broja raznih upalnih bolesnih stanja poput gastritisa, artritisa, kolitisa, intolerancija, autoimunih sindroma, alergijskih reakcija, bolova i drugih. Znanstvene studije pokazuju da čak usporava i rast i razvoj tumorskog tkiva, što i nije čudno budući da esencijalne masne kiseline djeluju kao promotori apoptoze staničnog ciklusa i time potiču odumiranje i smrt raznih malignih tumorskih tkiva.

Prema tome, ulje oraha je zbog izrazitog terapeutskog djelovanja na cijeli organizam, jedan od najboljih prirodnih pripravaka za postizanje optimalnog zdravstvenog stanja.