Ulje mrkve je najbolji tretman za kosu i kožu glave

Svi dobro znamo koliko je mrkva dobra ne samo za naš vid, već i za cijeli organizam: samo jedna velika mrkva može da osigura više od 200% dnevnog unosa vitamina A!

Osim toga, ovo povrće je bogato vlaknima, kalijumom i beta-karotenom. Ali malo nas je ikada razmišljalo o korisnim svojstvima mrkve za kožu i kosu. Sjeme i korijen mrkve ne sadrže ništa manje hranljivih materija od samog povrća, a od njih se pravi organsko ulje bogato vitaminima i masnim kiselinama.

 

Ulje mrkve ima regenerativna, zaštitna, antibakterijska i antihipertenzivna svojstva, zahvaljujući kojima poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja i jača kosu, a takođe je štiti od gljivica i bakterija, uključujući i one koje izazivaju perut i inhibiraju rast. Ista svojstva ulja mrkve se bore sa ispucanim vrhovima, sprječavaju gubitak kose, stimulišu rast kose, a vitamini A, B, C i E, kao i fosfor i magnezijum u njegovom sastavu, štite kosu od UV zraka i zagađene životne sredine. Osim toga, ulje mrkve savršeno hidrira kosu i kožu glave, što je još važnije u jesenjem i zimskom periodu.

Kome je potrebno ulje mrkve?

Ulje mrkve je idealno za one sa finom, suhom i kovrdžavom kosom i za one koji žele da ojačaju svoju kosu i učine je mekšom i svilenkastom.

Kako koristiti ulje mrkve u kućnoj njezi?

Stručnjaci preporučuju nanošenje ulja od mrkve na korijen kose i kožu glave ne više od 1-2 puta sedmično. Može se koristiti i kao hidratantna krema za vrhove tako što ćete ostaviti ulje na kosi nekoliko sati, a zatim ga isprati šamponom. Oni sa suhom ili kovrdžavom kosom mogu ostaviti ulje na kosi preko noći. Ulje ne samo da štiti kosu od lomljenja, već i podstiče oporavak i čini je mekom i sjajnom.