Ulje koje skida šlauf sa stomaka za mjesec dana

 

Ukoliko i vi muku mučite sa većim stomakom i ako vam se baš na tom dijelu tijela zalijepi sve što pojedete, vrijeme je da u vašu ishranu uvedete ulje uljane repice.

Prema nedavno urađenoj studiji, ulje uljane repice može vam pomoći da smanjite salo na stomaku ili popularni šlauf za samo četiri sedmice.

Ovo ulje dobija se iz sjemena repice, ima upola manje zasićenih masti od maslinovog ulja i sadrži elemente kojima ciljano možete djelovati na tvrdoglave naslage masti na stomaku.

Ulje repice bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, i to onim koje dokazano imaju blagotvorno dejstvo na telesnu kompoziciju, posebno kod gojaznih ljudi.

– Višak masnoća na stomaku ili u njemu povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a dovodi se u vezu i sa povećanim rizikom za metabolički sindrom i dijabetes. Mononezasićene masti iz ulja repice smanjuju ove masne naslage za koje se zna da su veoma štetne po zdravlje – rekao je Peni M. Kris-Eterton, profesor nutricionizma sa Univerziteta Pensilvanije.

U studiji je testiran efekat pet različitih mešavina biljnih ulja – standardne uljane repice, uljane repice sa visokim procentom oleinske kiseline, uljane repice visokim procentom oleinske kiseline i omega-3 masnim kiselinama, ulje kukuruza i šafranike i ulje lana i šafranike. Učesnici sa abdominalnom gojaznošću uzimali su dva puta dnevno smutije sa dodatkom ulja.

Posle samo mesec dana dr M. Kris-Eterton i kolege otkrili su da učesnici koji su konzumirali obično ulje repice ili ulje repice sa visokim procentom oleinske kiseline imali 150 grama manje masti na stomaku nego kada su počeli. Takođe, otkrili su se težina koju su izgubila nije preraspodijelila na drugim mjestima u tijelu.

– Po pravilu, ne možete ciljano da izgubite težinu sa određenih dijelova tijela – rekao je Kris-Eterton. – Ali mononezasićene masne kiseline ciljano djeluju na salo na stomaku.

Kris-Eterton predlaže da ga koristite za spremanje hrane, u pecivima i salatama ili, kao učesnici eksperimenta – da ga dodajete u smutije.